Saamaka en de ontwikkeling; een boek over uitdagingen en mogelijkheden
door Tascha Aveloo
PARAMARIBO — “Ik heb mij bewust beperkt tot het ondernemersvlak, omdat versnelde en duurzame ontwikkeling enkel en alleen kan worden gerealiseerd met de mindset van zakendoen. En dus niet met subsidies en donaties, zoals dat eeuwen aan toe gaat in het Saamakagebied. Met veel beperkingen en zonder hulp van de overheid of financiële instellingen, hebben nakomelingen van de Saamaka succesvolle ondernemingen weten te realiseren”, vertelt Wilco Finisie.
Hij is één van de mensen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het naslagwerk Saamaka en de ontwikkeling; verleden, heden en toekomst, dat vrijdagavond [10 februari 2023] wordt gepresenteerd in de Stadszending. “Mijn motivatie lag – en ligt nog steeds – op mijn bewustwording en die van stamgenoten en de samenleving, zowel nationaal als internationaal.”
“Met veel beperkingen en zonder hulp van de overheid of financiële instellingen, hebben nakomelingen van de Saamaka succesvolle ondernemingen weten te realiseren”
Wilco Finisie
Kracht Saamaka
Volgens hem zijn de mensen zich nog steeds onvoldoende bewust van de kracht van de Saamaka. Dat brengt heel veel gemiste kansen met zich mee op uiteenlopende vlakken en sectoren. Hij stelt dat deze marrongroep historisch heeft bewezen haar mannetje te kunnen staan in de zakenwereld. Trouwens, dat heeft ze al in de zeventiende eeuw met de witte man gedaan, toen er geen sprake van vrede was tussen de blanke overheersers en de van de plantages gevluchte mensen die slaaf gemaakt waren.
In zijn onderzoek heeft hij gebruikgemaakt van een combinatie van interviews (mi da oto ku gaan sëmbë – vrij vertaald: ‘ik heb mijn oren te luisteren gelegd bij bigisma) met stamoudsten om te dienen als toetsing en verificatie van hetgeen in boeken staat geschreven. De ene medewerker aan het boek heeft het moeilijker gehad dan de andere, zo blijkt uit het relaas van Genia Lank-Corinde. “Het heeft me heel veel tijd gekost; het ging heel erg stroef en ik heb bijna opgegeven vanwege tijdnood. Dankzij de redactie kon mijn bijdrage toch worden afgemaakt.”
Het onderzoek heeft een aantal maanden geduurd met onder meer interviews en gesprekken met mensen. “Dat is echt niet altijd makkelijk geweest, maar een goed netwerk doet wonderen. Ik mocht materiaal van de mensen inzien en over mijn onderwerp was ook veel informatie online te vinden.”
Drie delen
Het boek bestaat uit drie hoofddelen. Franklin Jabini, die ook heeft bijgedragen aan de realisatie, zegt dat het eerste deel gaat over de formatie van de stam. Het begint met de Afrikaanse herkomst van de voorouders, de lange reis naar de nieuwe wereld en het begin van de stam in Suriname.
Vervolgens wordt gekeken naar wie de Saamaka zijn. “Daarbij is er ruime aandacht besteed aan verschillende aspecten van hun zijn, met nadruk op het verleden, hoe zij woonden, aten en gezond bleven. Maar ook hun levenscyclus met de overgangsriten vanaf de geboorte tot het graf passeert, zij het beknopt, de revue.”
In het tweede deel gaat het over de bijzondere ontmoetingen van de Saamaka met de buitenwereld. Er wordt aandacht besteed aan de kennismaking met het christendom en westers onderwijs en de gezondheidszorg. Verder wordt geschreven over het ondernemerschap onder de Saamaka. Het derde en laatste deel gaat over de hedendaagse uitdagingen en ontwikkelingen.
De confrontatie van de Saamaka met de politiek, het eigen sociaal-culturele systeem en de eigen tradities worden kritisch bekeken. Er wordt ook geschreven over het probleem van huisvesting en het Saamaka-vonnis en er worden bronnen aangedragen voor de studie van de Saramaccaners. De overige personen die hebben geschreven zijn Jerry Finisie, Hugo Jabini, Soulamy Laurens, Olivia Lienga, Patricia Main-Levant, Renold en Tinza Pansa en Thanya Soké- Fonkel.
[uit de Ware Tijd, 9 februari 2023]