blog | werkgroep caraïbische letteren

Rudy Bedacht, muzikale en literaire grootheid, heengegaan

Hoogleraar in de Muziekwetenschappen Rudy Bedacht, schrijvend onder het pseudoniem Corly Verlooghen, is op 2 oktober in Amsterdam overleden. Hij werd 87 jaar. Een muzikale en literaire grootheid van weleer is heengegaan. Hij wordt op 10 oktober gecremeerd in Amsterdam. 

Professor Rudy Bedacht

Robby Parabirsing (Rappa), voorzitter van de Schrijversgroep ’77, condoleert de nabestaanden, vrienden en kennissen van Rudy Bedacht. “Rudy was een gedreven musicoloog, schrijver en dichter. Helaas was hij een van de velen uit de vorige eeuw die niet die waardering in zijn geboorteland heeft gehad, die hij verdiende. Dit waarschijnlijk vanwege zijn duidelijk nationalisme en zijn kritische opstelling tegenover zaken die hier (politiek) toen niet door de beugel konden. Zo werd zijn gedicht ‘Dit wankel huis’ in 1966 voor uitzending via de pas opgerichte STVS verboden, vooral vanwege de laatste strofe. Wij kunnen Rudy het beste eren door dit gedicht hieronder, zonder censuur, te publiceren,” zegt Rappa aan Starnieuws


Dit wankel huis

Hindostanen en Creolen
hebben het gezegd
de laatsten het bevolen
er is een avontuur te vondeling gelegd.
en wij staan onbehulpzaam toe te zien
hoe het bederf invreet
in de huid van ‘t jonge kind
God had ik maar de macht
een lied te zingen waarnaar men
luistert in dit wankel huis
dat zo gebarsten is en dreigt
omver te vallen in een onverhoedse nacht.


(gepubliceerd in Soela 1 in 1962)


“Had Verlooghen al aangevoeld, dat 20 jaren na het schrijven van dit gedicht dit wankel en gebarsten huis werkelijk in een onverhoedse nacht omver zou vallen? En hoe is het nu gesteld met dit huis? Is het intussen niet meer wankel en is het stevig gegrondvest?” vraagt Rappa zich af. 
“U moet maar eens zijn gedicht De stembus (1965) lezen, dat lijkt vandaag de dag geschreven te zijn. Op de middelbare school waren het deze gedichten die ons de ogen openden. Zelf heb ik Rudy Bedacht nooit ontmoet, ik zat nog op de lagere school toen hij hier zijn gedichten publiceerde, o.a. in het literair blad Soela. Wel las ik iets later trouw zijn krantenartikelen uit Zweden die hij regelmatig in De West publiceerde. Het zijn deze literaire helden die nu in de vergetelheid zijn geraakt. Vraag maar aan de hedendaagse VOS-scholieren of zij hun gedichten kennen. Vraag het eerst aan hun docenten”, merkt Rappa op. 

[van Starnieuws, 7 oktober 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter