blog | werkgroep caraïbische letteren
1
 

Rudi Spa: muzikaal en cultureel dyadya Sranan man 65 jaar geworden

door Dayenne Denneboom

Als klein kind moest India een land zijn waar je naar toe ging als je heel bijzonder was. Ik wist dat je niet zomaar naar India ging. Naar mijn idee was nog niemand vanuit Suriname naar India geweest. India was voor mij zo heilig als de maan. Het was het land dat alleen bezocht wordt door grootheden. Dit betekende meteen dat MIJN oom Rudi Spa ook een man van de maan moest zijn. Hij was speciaal, want hij was naar India geweest toen hij bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken werkte.

 

Wat kon ik doen om ook naar India te gaan? Ik heb tot de dag van heden daar geen antwoord op gekregen. Wel weet ik dat ik een oom heb die vandaag 13 september 65 jaren jong is geworden. Na dei fu Kwaku nanga Akuba di gi en siksitenti-na-feifi yari. Net zoals een gehele bevolking waardering kan uiten naar Kwaku die jaarlijks herdacht wordt, zo ook wil ik mijn waardering uiten naar deze cultureel ambassadeur van de Republiek van Suriname; wan gi grani! Vele mensen kennen hem als de bandleider van Orchestra Alafa tevens de blazer van de schuiftrombone in Alafa. Je zal hem ook kennen als pokuman van Super Dynamic Stars en Dynamic Stars. Ik moet mezelf corrigeren, want voor mijn oma was hij muzikant en geen pokuman. Als mijn oma muzikant zei dan wist je dat ze het had over iemand die muziek niet alleen met passie maakte, maar ook iemand die muziek als een soort van heiligdom beschouwde waardoor je uitverkoren moest zijn als je muzikant was.

Als kind besefte ik niet dat mijn oom Rudi Spa op het gebied van cultuur en wel de Afrikan Sranan kulturu een Ankh aan het tekenen was. De Ankh: hét teken van het menselijk lichaam. Dus ook de belichaming van het koesteren, liefhebben en uitdragen van deze cultuur. Een ware en trouwe vriend van de organisatie NAKS. En heden ten dage de directeur van Fiti Fu Wini. Als ik al die petten moet opzetten die Rudi Spa had en nog heeft dan zou ik Anana met spoed vragen een dag met nog 12 uren te verlengen. Hij heeft gelukkig een zorgzame vrouw Ellen Spa-Redmond die ervoor zorgt dat hij kan doen wat hij doet. Ze is zeker niet alleen de vrouw in huis die kookt, vergis je niet. Want ook zij draagt haar steentje bij aan het cultureel werk waar Rudi Spa onder andere om bekend staat. Den e lon’ boto makandra. Ik bedenk me dat als je kansrijke kinderen drumlessen geeft, voorzitter bent van het gemengd koor ensemble ‘Troki’ en je in het jaar van Kaseko (2017) nog steeds lezingen over Kaseko geeft in Tori Oso dat je wel zeker in het zonnetje gezet mag worden op je 65ste verjaardag.

 

De heer Gilds – voormalig minister – feliciteert Rudi Spa.

Dan heb ik het nog niet eens over de functie, als onderdirecteur Personeel en Organisatie bij het Ministerie van Defensie of die van beleidsmedewerker Cultuur bij het Ministerie van Onderwijs Wetenschappen en Cultuur, die hij in vorige jaren bekleedde. Al met al een dyadya Afrikan Sranan pikin di kisi na okasi fu den di leri en ma sosrefi den gi opo pasi gi en. En nu mag hij ook deuren openen voor anderen met het werk dat hij doet en de sporen die hij achterlaat op het gebied van onder andere muziek en cultuur. Voor mij is hij nog steeds de oom die dol is op planten, een grote fan is van Oscar De Leon, maar die ook goed zijn tijd neemt om zijn blaasinstrumenten schoon te maken en te stellen. Mijn gedachten gaan uit naar de tijden die ik doorbracht aan de Cayottestraat met oom Rudi en gezin. Dan zat hij op het balkon een hapje te eten en gewoon voor zich uit te staren of het erf harkend met zo een serieus gezicht dat ik altijd dacht dat hij boos was. Terwijl dat zijn gezichtsuitdrukking is, maar wanneer die glimlach op zijn gezicht verschijnt dan genoot ik volop.

 

Vandaag 65 jaar geleden kwam Rudi Spa ter wereld te Paramaribo uit de ouders Olga Celine Louise Krolis en Cornelis Rudolf Spa. Anana had een weg voor hem klaargelegd die zeer bewogen, maar die bewandelbaar zou zijn voor Rudi. Anana had hem een weg beloofd waarbij hij heel veel zou leren, maar ook veel zou overdragen. Rudi Spa: zoon, broer, vader, oom, neef, kabel, mati en broeder. Namens de familie wil ik u van harte feliciteren met uw 65ste verjaardag. Namens de elastieke Surinaamse gemeenschap wil ik u via deze weg hartelijk dank zeggen voor alles wat u op vooral muzikaal en cultureel gebied betekent heeft voor ons land. Ook dank en felicitaties namens uw goede vriend John Hawker. Tangi gi Anana Keduaman Keduapon fu di a gi yu wan bun kra nanga dyodyo. Fu di a poti jorka, kabra nanga gaandi konfo di e lontu yu. Tangi gi Anana fu di a gi yu libisma di e lontu yu di e kraka yu baka gi yu. Mi e taki tangi fu na moro dipi fu mi hati.
A go!

Skrifi uma: ©Dayenne Denneboom sobun Mamyo Fu Mi Afo
I.h.k.v. 65ste verjaardag van Rudi Orlando Spa
13 september 1952 – 13 september 2017

[van Facebook/Mamyo Fu Mi Afo]

1 comment to “Rudi Spa: muzikaal en cultureel dyadya Sranan man 65 jaar geworden”

  • Welverdiende verjaardag en mooi en goed geschreven resumé van de ervaring met de oom.
    Grantangi fu als den bun sani di mbrada Rudi Spa Kraka ini a libi. Memre ini alasani di yu ei e sotu musu fu du Allmighthyna fesi. Taki tangi aladey.TA N SO.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter