blog | werkgroep caraïbische letteren

Roy Khemradj krijgt koninklijke onderscheiding

Journalist/programmamaker/publicist Roy Khemradj is zaterdag, 25 november, door de Nederlandse koning Willem-Alexander benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem overhandigd door de burgemeester van Zeist, ‘Koos’ Janssen. Deze voor Khemradj complete verrassing werd hem uitgereikt in bijzijn van ruim 120 personen van Surinaamse komaf in Utrecht. Het initiatief voor de onderscheiding is ondernomen door Ramon Ramsodit, voorzitter van Satya Dharma en oud-PvdA raadslid uit Rotterdam-Hoogvliet.

 

Journalist Roy Khemradj heeft een koninklijke onderscheiding gekregen. Deze is aan hem uitgereikt door burgemeester ‘Koos’ Janssen. Rechts echtgenote Sita Khemrjadj-Ramkalup.

Burgemeester Janssen sprak Khemradj en zijn echtgenote Sita Khemradj-Ramkalup toe. Hij noemde hem de bekendste journalist in Nederland van Surinaamse afkomst. Khemradj heeft zich vier decennia lang met verve ingezet om Surinamers in Nederland te informeren over de ontwikkelingen in Suriname. Ook werd door hem veel aandacht besteed aan nieuwswaardigheden binnen de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Hij heeft volgens de burgemeester de Surinaamse gemeenschap in Nederland op de kaart gehouden.

Janssen stelde Khemradj als voorbeeld voor aankomende journalisten en een boegbeeld voor collega’s. Hij is scherp en kritisch, maar is in zijn werk neutraal gebleven. Khemradj heeft zich gespecialiseerd in de multiculturele samenleving in Nederland. Hij heeft als presentator en eindredacteur van het radioprogramma Zorg en Hoop de Surinaamse gemeenschap in Nederland de broodnodige informatie over de gebeurtenissen aan beide kanten van de oceaan op de hoogte gehouden. In het programma werd het nieuws nader geanalyseerd door correspondenten uit Suriname.

Naast berichtgeving in Nederland, heeft Khemradj ook via de Surinaamse media, waaronder Starnieuws, nieuwsfeiten belicht en deze geanalyseerd. Hij is als goed geïnformeerde over de Surinaamse gemeenschap vaak gevraagd in panels. Khemradj heeft naast documentaires ook verschillende publicaties op zijn naam staan. De aanbeveling voor de koninklijke onderscheiding is ondersteund door instanties en personen in Nederland én Suriname. Van de 25 personen voorgedragen door Ramsodit, heeft Khemradj de hoogste koninklijke onderscheiding gekregen.

[van Starnieuws, 26 november 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter