blog | werkgroep caraïbische letteren

Roué Hupsel (1943 – 2023)

door Kees de Bakker

Onze vriend en auteur Roué Hupsel is overleden, meldde Peter Sanches mij gistermiddag.

Roué Hupsel

Roué ging met mijn zoon IJsbrand en mij op stap in 2010 toen we in Suriname waren voor de presentatie van [Ferriers] Het grote Anansiboek in theater Thalia in Paramaribo. We bezochten onder andere Groningen en aan de andere kant van de Surinamerivier o.a. plantage Alkmaar, Mariënburg en plantage Peperpot.

In 2015 toen we in Suriname waren voor de presentatie van Gail Eijks roman Tranen voor mijn horizon en de historische roman Zenobia – Slavin op het Paleis van Cynthia Mc Leod en een cabaretier ons een kunstje flikte omdat hij (bleek later) geldproblemen had, bleef Roué kalm en gaf ons rust en vriendschap. Zo herinner ik mij hem nog steeds en het is vreemd dat hij er niet meer is. Zo’n lieve man, maar ook een vakman bij de radio. Hij schreef maar liefst vier boeken: zijn debuut Blinde muren werd bekroond met de Schaduwprijs, voor beste debuutthriller. Gevolgd door Zwarte magie, De groene oorlog en als laatste Het plantage-spookhuis.

Rust zacht lieve man. Je was een voorbeeld voor velen en een bakermat van rust voor al je vrienden bij de radio. Ik hoorde eveneens van Peter Sanches dat Carry-Ann Tjong Ayong is overleden. Ze schreef voor Conserve Het lied van de rivier – Masiakriki en was altijd ondernemend en gezaghebbend in de Surinaamse wereld.

[ontleend aan Facebook, 28 februari 2023]


Roué Hupsel

In memoriam — Media persoonlijkheid Roué Hupsel overleden

‘We verliezen een trouwe collega die altijd bereid was te werken’

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO “Hij was een erg lieve man. Een goede metgezel en een trouwe ABC‘er die altijd bereid was te werken.” Enjela Kamperveen heeft niets dan prettige herinneringen aan Roué Hupsel. De veelzijdige media persoonlijkheid overleed maandag [27 februari 2023 – red. CU] in de vroege ochtend. Hij werd 79 jaar.

Hoewel bij Radio ABC sinds vorig jaar bekend was dat Hupsel erg ziek was, kwam het nieuws van zijn overlijden hard aan. Er heerst een mineurstemming bij het station. ‘The Good Time Oldies’, één van de programma’s die Hupsel ook presenteerde, is maandagochtend aangepast naar zijn muziekstijl. Als vorm van troost haalden collega’s de leuke herinneringen op die ze met hem hadden.

“Hij was een erg lieve man. Een goede metgezel en een trouwe ABC‘er”

Hupsel is langer dan veertig jaar een bekende in de Surinaamse mediawereld geweest. Hij heeft bij diverse radio- en televisiestations in het binnen- en buitenland gewerkt. Behalve Radio ABC was hij presentator geweest bij SRSFuture Radio en bij de Surinaamse Televisie Stichting (STVS).

Hoewel hij bij Ampie’s Broadcasting Corporation meer bekend stond om de programma’s ‘The Good Time Oldies’ en ‘Kousbanti nanga aleisi’, was hij volgens Kamperven ook altijd bereid om zich voor andere diensten in te zetten. Hupsel heeft tot oktober vorig jaar bij ABC gewerkt. Door zijn ziekte was hij daarna niet meer in staat de uitzending te draaien. “Zelf vond hij dat verschrikkelijk, want hij wilde graag werken. Hij was daarvoor ook nooit ziek geweest”, vertelt Kamperveen aan de Ware Tijd.

Auteur

Behalve presentator was Hupsel bekend als schrijver. Die carrière begon in 2001 toen hij korte verhalen uitbracht, die in de Ware Tijd verschenen. Hij bundelde ze later in Considerations.

In 2004 debuteerde hij met de misdaadthriller Blinde muren, waarvoor hij in 2005 in Nederland als eerste Surinaamse schrijver de Schaduwprijs kreeg. Deze literaire aanmoedigingsprijs werd in 1997 ingesteld door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut.

Het jaar daarop verscheen zijn tweedelige roman Zwarte magie en de eco-thriller De groene oorlog. Zijn vierde boek Het plantage spookhuis kwam in 2017 uit. Over zijn ziekte en andere, minder prettige dingen die Hupsel heeft meegemaakt, wilde hij niet praten.

[uit de Ware Tijd, 27 februari 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter