blog | werkgroep caraïbische letteren

Rotterdam zat tot zijn nek in de slavernij

Na Amsterdam kan nu ook Rotterdam er niet omheen: de Rotterdamse politiek en economie was eeuwenlang onverbrekelijk verbonden met slavenhandel en –productie, zegt historicus Alex van Stipriaan.

door Eric Brassem

Eén op de acht Rotterdammers heeft tot slaaf gemaakte Afrikaanse voorouders. Maar de meeste Rotterdammers, vermoedt historicus Alex van Stipriaan, hebben weinig idee van het slavernijverleden van hun stad. “Van Amsterdam en Zeeland is dat algemener bekend”, zegt hij. “Maar door te laten zien dat Rotterdam er tot in al zijn haarvaten bij betrokken was, toon ik dat datzelfde gold voor héél Nederland; dat Borculo, Limmen en Culemborg via Rotterdam ook met slavernij te maken hadden.”

Zijn toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerde boek verscheen zaterdag, als onderdeel van het onderzoek waartoe de gemeente drie jaar geleden opdracht gaf. 

Lees hier verder in Trouw, 4 november 2020

“We hebben deze week in Rotterdam kunnen zien dat het tonen van een cartoon niet meer mogelijk is zonder gekwetste lange tenen en zelfs dreigementen, met als resultaat dat het gewenste doel is bereikt en de cartoon is verwijderd. Als we het dan toch gaan hebben over discriminatie en uitsluiting, laten we dit dan ook meenemen in dat debat, voordat we onder het mom van inclusie boven alles tegelijkertijd alles verkwanselen wat ons ooit lief is geweest.”
Tanya Hoogwerf op de website OpinieZ, 5 november 2020.

1 comment to “Rotterdam zat tot zijn nek in de slavernij”

  • Het ressentiment van Aart G. Broek

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter