blog | werkgroep caraïbische letteren

Rotterdam spreekt Caraïbische studenten moed in

door Otti Thomas
.
Rotterdam — Het is het meest herhaalde advies aan de nieuwe lichting bursalen: Durf vragen te stellen. Met goede raad werden meer dan honderd studenten vandaag officieel verwelkomd door het gemeentebestuur van de stad Rotterdam en door vertegenwoordigers van de verschillende opleidingen. Tot grote vreugde van het organiserende Platform studerende Antillianen en Arubanen in Rotterdam (PAAR) waren studenten van alle zes de Caraïbische eilanden aanwezig.
“Namens het gemeentebestuur heet ik jullie welkom in onze stad”, zei Korrie Louwes, locoburgemeester van Rotterdam, die een langer deel van haar speech in het Papiaments deed dan het ‘Tur hende presente, bon biní’, waartoe Nederlandse bestuurders zich doorgaans beperken. Ze sprak de studenten van de Bovenwinden overigens niet toe in het Engels, maar dat deed geen van de sprekers.
Louwes omschreef Rotterdam als een stad die je moet leren kennen. “Natuurlijk komen jullie om te studeren en we wensen jullie dan ook goede studieresultaten toe. Maar maak ook plezier. Bezoek eens een museum, ga naar de bioscoop of eet in een restaurant,” zei ze. De locoburgemeester waarschuwde dat elke student ook met teleurstellingen te maken zal krijgen en ze adviseerde om dan niet verlegen te zijn, maar actief op zoek te gaan naar hulp, bijvoorbeeld bij studentenorganisatie Antuba of het PAAR.
Namens de Rotterdamse onderwijsinstellingen had directeur Roelof Eleveld van Hogeschool InHolland hetzelfde advies. “Er wordt heel veel van jullie verwacht en jullie moeten behoorlijk aan de bak. Er wordt een beroep gedaan op jullie zelfredzaamheid. Maar als je iets niet snapt of ergens niet uitkomt, vraag het dan.” Hij sprak ook de hoop uit dat de bevolking van Rotterdam net zo gastvrij zou zijn als de inwoners van de eilanden, die hij uit eigen ervaring kende na een bezoek aan de Benedenwindse eilanden.
Oorwarmers
Behalve Louwes en Eleveld spraken ook de Curaçaose Onderwijsminister Rubina Betorina en de Arubaanse gevolmachtigde minister Edwin Abath de studenten toe in het Rotterdamse stadhuis. Betorina benadrukte dat de studietijd echt leuk is en dat ze zelf als student erg genoot van haar onafhankelijkheid. “Je bepaalt zelf wat je eet, wat je drinkt, waar je naartoe gaat en hoe laat je thuiskomt. Maar er zijn ook momenten dat je eenzaam op je kamertje zit. Het wordt ook veel kouder. Nu gaat het wel, maar er komt een tijd dat je met een jas, een das, wanten, oorwarmers, beenwarmers en laarzen toch naar school zult moeten.” De minister adviseerde de studenten om naast decanen, mentoren en studiebegeleiders ook hun ouders op de hoogte te houden van hun vorderingen of twijfels. Minister Abath noemde ook het belang van een goede vriendenkring en een balans tussen studie en vrijetijdsbesteding. Net als Bitorina sprak hij de wens uit van terugkeer van de studenten na het afronden van hun studie.
De bijeenkomst in Rotterdam werd afgesloten met de overhandiging van wegwerpcamera’s aan drie bursalen door locoburgemeester Louwes. Alle bursalen krijgen een fototoestel om daarmee hun eerste indrukken van de stad vast te leggen. Alle foto’s worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van burgemeester Ahmed Aboutaleb en voor de drie beste foto’s is er een prijs, die op 15 oktober wordt uitgereikt.
[uit Amigoe, 1 augustus 2013]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter