blog | werkgroep caraïbische letteren

Rosanda Apai-Courtar signeert in Amsterdam, Den Helder en Den Burg kinderboek Gowtu Boy

Gowtu Boy is het eerste kinderboek van Rosanda Apai-Courtar. Het boek vertelt het verhaal van de negenjarige Ferano Deugdzaam die er tegenop ziet om te verhuizen naar de kleine woning op Abrabroki. Hij woont juist zo gezellig met zijn vader en moeder op Lelydorp, in het grote huis bij opa, oma en oom Jimmy. 

Dan breekt er ook nog een vervelende ziekte uit. De scholen worden gesloten en papa kan geen eten meer verkopen aan bedrijven. Als Papa en Ferano de hele dag thuis moeten blijven, beginnen ze te kokkerellen. Samen openen ze het buurtrestaurant ‘Ferry’s Snack’. Daar komen de mensen van Abrabroki maar al te graag hun eten afhalen. De burrito bites van Ferry zijn een groot succes. Zijn vriendinnetje Faith weet de aandacht van een groter publiek te trekken voor zijn kookkunst. Dan gaan er nieuwe deuren open voor het gezin Deugdzaam.

“Een van mijn dromen komt uit”

Rosanda Apai-Courtar zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat het fantastisch aanvoelt om haar eerste kinderboek binnenkort te mogen lanceren. “Een van mijn dromen komt uit. Ik ben trots op mezelf, maar ook dankbaar voor de genade en het talent dat ik heb gehad.” 

Courtar heeft enkele jaren geleden meegedaan met de Don Walther schrijfwedstrijd en is tijdens de Corona-periode begonnen met schrijven. “Ik heb me dus niet verveeld tijdens de lockdowns. Ik kreeg toen een aanmoedigingsprijs en het advies van het verhaal een boek te maken. Dat deed ik na overleg met Ismene Krishnadath, die zelf ook schrijfster is. Vanuit Publishing Services Suriname kreeg ik alle hulp in tekstueel afronden, ik kreeg een tekenaar die hard werkte en zich inleefde in het verhaal en nu komt het binnenkort uit.” 

Het boek heet Gowtu Boy, “omdat Ferano Deugdzaam zo genoemd wordt in het gedichtje dat hij zich eerst laat voorlezen en later zelf leest.” Hij gaat zich echt gedragen als een jongen van goud, zegt Courtar. 

[Fragment artikel Dagblad Suriname, 19 november 2022]

Gowtu Boy, Rosanda Apai-Courtar, paperback: 12.50. e-book: 6,50

Door een initiatief van Cees Klapwijk van de Stichting Boekenportaal Suriname, Suriname Portaal | Homepage (boekenportaal.sr), is het mogelijk om 25 in Suriname uitgegeven boeken, via de reguliere boekhandels in Nederland en België te bestellen. De boeken zijn ook als e-book verkrijgbaar. De Stichting Boekenportaal Suriname (SBS) wil, naar het voorbeeld van de Bigitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL – Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren), het geschreven erfgoed van Suriname online zichtbaar maken. Het gaat dan vooral om teksten die gratis beschikbaar zijn gesteld door de rechtmatige eigenaren.

Er zijn echter nog heel wat publicaties die de Surinaamse uitgevers niet gratis beschikbaar willen stellen, omdat ze nog in de verkoop zijn. Om ook deze boeken zichtbaar te maken buiten Suriname werd besloten de boeken in Nederland en België op de markt te brengen. Door een samenwerking van de SBS met uitgeverij Publishing Services Suriname (PubSeS www.pubses.com ) zijn 24 boeken, van elf verschillende auteurs meegenomen meegenomen in dit project. Het gaat om Rosanda Apai-Courtar, Eve Huang Foen Chung, Anne Huits, Mieke Jubithana, Ismene Krishnadath, Maria Landvoort, Audrey Liauw, Reza Madhar, Gerardus Maynard, Cobi Pengel en Clarissa Vaseur. Daarnaast is er een boek van de elfjarige schrijfster Soei Len die debuteerde bij de Schrijversvakschool Paramaribo. De SBS heeft hiervoor een licentiecontract getekend, voor de duur van een jaar.

Het Centraal Boekhuis speelt een belangrijke rol bij de verkrijgbaarheid van de boeken. Alle boeken die fysiek verkrijgbaar zijn, moesten voldoen aan de grafische eisen om door de print-on demand machines van dit bedrijf geproduceerd te kunnen worden. Dit betekende voor bijna alle boeken dat de formaten moesten worden aangepast. De kosten hiervoor zijn betaald door de SBS.  De boeken zijn dus digitaal in voorraad en worden bij een bestelling via het print-on-demand systeem geproduceerd. Het Centraal Boekhuis zorgt tevens voor de verpakking en verzending. Het SBS bekijkt de mogelijkheid om nog meer Surinaamse boeken mee te nemen in dit systeem en heeft met verschillende uitgevers te lande contacten gelegd.  

Auteur                                             Titel                                               

Apai-Courtar, Rosanda                Gowtu Boy

Huang Foen Chung, Eve               Van China naar Suriname

Huits, Anne                                      De fiets

Jubithana, Mieke                             De garage van Zidane

Krishnadath, Ismene                        Negen kleuterversjes                                    

Krishnadath, Ismene                        Grietjebie

Krishnadath, Ismene                        Het vrolijke mierenmeisje

Krishnadath, Ismene                        Seriba in de schelp

Krishnadath, Ismene                        Bruine bonen met zoutvlees

Krishnadath, Ismene                        Kook mee  (Alleen e-book)

Krishnadath, Ismene                        Stekel lust zoete patat

Krishnadath, Ismene                        Sams portret

Krishnadath, Ismene                        Veren voor de Piai  

Krishnadath, Ismene                        De opdracht van Fodewroko

Landvoort, Maria                            Yamini en de wonderlijke steen

Landvoort, Maria                            Yamini verliest een vriendje

Liauw, Audrey                                 Tigri, het katje uit Wakuri

Madhar, Reza                                  Fantasie Verhalen Rijk

Maynard, G.R.                                 De vlinderelfjes van Blakawatra Maynard, G.R.                                 Terug naar Suriname

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter