blog | werkgroep caraïbische letteren

Roots en literatuur: Roline Redmond en Chesley Rach te gast in Pinto De Caraïben

Op zondag 24 april zijn er twee gasten in het programma De Caraïben van Huis De Pinto in Amsterdam. Michiel van Kempen spreekt met Roline Redmond en Chesley Rach over roots en literatuur.

Antropologe Roline Redmond schreef een indrukwekkende kroniek van haar eigen tot slaven gemaakte familie. Dat verhaal wordt verteld als was de auteur een hedendaagse griot: de West-Afrikaanse chroniqueur van de familiegeschiedenis.

Chesley Rach is stedebouwkundige en sinds zijn pensionering ook auteur. Geboren op Curaçao, en afgestudeerd in Delft werkte hij sindsdien onder meer in Amsterdam als stadsdeelsecretaris en in Den Haag en Curaçao in ambtelijke functies in de ruimtelijke ordening. Het huis van de dans is zijn derde roman.

De Doorsons is een boek dat je niet gemakkelijk loslaat, en dat zit ’m in de mooie mensen die Redmond ontmoet en in de prachtige verhalen die zij hen laat vertellen. Het gaat niet over politiek, en daarmee onderscheidt De Doorsons zich van de vele andere boeken die er op dit moment verschijnen over slavernij.   De geschiedenis van een gewone Surinaamse familie in kaart brengen is bijna onmogelijk, er zijn vrijwel geen bronnen. Eigenaren van slaafgemaakten namen vaak niet de moeite hun bezit een voornaam en een achternaam te geven. En toen ze dat wel deden, bij de afkoop van de slavernij in 1863, kregen mensen die toevallig samen in een pand woonden net zo makkelijk dezelfde naam – of ze nou familie waren of niet. Redmond weet dat haar familie de Coronie ontvluchtte op zoek naar een beter leven ‘met achterlating van hun geliefden en doden, in de schriftloze graven, want lezen en schrijven konden zij toch niet, en ze keken niet meer om.’ Er is geen snipper van een brief of dagboek bewaard. De geschiedenis van de familie Doorson is niet zo bijzonder, en dat is precies wat het boek dat Roline Redmond erover schreef zo bijzonder maakt. (NRC)

Chesley Rach  schreef eerder twee romans, De terugkeer van Ricardo Bonifacio en Het wonder van Santa Clara. Op zondag 24 april wordt zijn derde roman ten doop gehouden, getiteld Het huis van de dans. «Chesley Rach bewijst een schrijver van kaliber te zijn.» – Wim Rutgers

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter