blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ronald Snijders: Mijn artistiek jaarverslag 2023

2023 was een vol jaar voor musicus Ronald Snijders. Nadat hij eind 2022 met zijn virtuoze fluitspel de Boy Edgar-jazzprijs had gekregen, regen de optredens zich aaneen. Ronald Snijders blikt terug.

Ronald Snijders (eigen foto).

Het was een bijzonder goed jaar voor mij. Nadat ik op 7 december 2022 de Boy Edgarprijs 2022 kreeg uitgereikt had ik optredens in opvallend grote gevarieerdheid.

Zo speelde ik totaal acht keer op Northsea Jazz en Nortsea Roundtown 2023, waarvan de belangrijkste twee waren: Sounds op Diversity van Mike Bindraban met o.a. het Metropole Orkest, Typhoon en de uit Suriname overgekomen bassist Jason Eduwaiti en een eigen concert met de Ronald Special band. Beide zalen zaten vol en de reacties waren overweldigend. Ze zijn op NPO tv uitgezonden. Mijn concerten op andere festivals als Jazz in Duketown te Den Bosch, City Proms te Leeuwarden en op jazzpodia door heel het land als Porgy and Bess te Terneuzen en Tivoli te Utrecht en driemaal te Amersfoort (Dias Latinos, Amersfoort Jazz en September Me) waren stuk voor stuk ook succesvol en drukbezocht.

Keti koti, 1 juli 2023, Oosterpark, Amsterdam.
Foto © Michiel van Kempen

Ik was ook actief tijdens activiteiten regelrecht in het kader van 150 jaar Keti Koti, 150 Hindoestaanse immigratie en Tula. Zo speelde ik solofluit bij de gehele kranslegging na het excuus door koning Willem Alexander bij het Slavernijmonument te Amsterdam Oosterpark (was live op tv), leidde het ensemble in Den Haag bij de rehabilitatie van Tula participeerde in het concert in verband met 150 jaar Hindoestaanse immigratie te Rotterdam.

Het concert Kasekotime the story met het Jazzorchestra of the Concertgebouw in de Kleine Komedie te Amsterdam met presentatie van Howard Komproe, geregisseerd door Guus Pengel sloeg enorm aan. Cherish Snijders en Giovanni Essed op Surinaamse percussie en zanger Ed Rust waren daarbij aanwezig. Ook aan Delfpop XXL verleende ik mijn medewerking. Verder was ik tweemaal live op tv in NPO Podium, klassiek: een keer ter gelegenheid van de internationale jazzdag en Herbie Hancock 80 jaar, en de andere keer een duet met de Braziliaanse pianovirtuoos Elizabeth Fadel ter gelegenheid van Astrud Gilberto’s heengaan. Verder schreef ik enorm veel nieuwe muziek, onder andere een Ode to Wayne Shorter, uitgevoerd door saxofonist Efraim Trujillo en ik.
Verder was ik blij te participeren in het Bimpro protest dat zich middels een verrassende protestactie richtte tegen de uitsluiting van jazz en geïmproviseerde muziek bij de publieke zenders. En ik gaf te Baarn op uitnodiging een workshop aan fluitisten en opende met componist des vaderlands Martijn Fondse het Injazz Festival.

Ter gelegenheid van de 100-ste geboortedag van mijn vader musicus Eddy Snijders (12 mei) vertoefde ik samen met enkele anderen in Nederland en Suriname en organiseerde met hen een concert bij zijn borstbeeld te Fort Zeelandia. De Nederlandse ambassadeur was erbij aanwezig, evenals de Surinaamse militaire kapel en ik trad met een combo op. Ik gaf verder presentaties aan het Surinaamse conservatorium en het Nationaal Archief.

Ik verheugde me ook op diverse interviews waaronder die in het programma Kunststof op NPO radio 1 en de Happy Family show bij Radio Apinti te Paramaribo.

Wat ik net zo indrukwekkend vond waren mijn participaties bij optredens in Nederland en in december in Suriname in kerken (Rosakerk, Mama Kerki, Heilige familiekerk), seniorencentra en verzorgingshuizen en te Paramaribo en op alle vier etages van het Diaconnessenziekenhuis. Er waren ook diverse leuke kinderkoren onder de uitvoerders, zoals een kinderkoor uit het indianendorp Redi Doti.

In december maakte ik twee kerstmuziekvideo’s en lanceerde ik ook de videoclip en lied Rustig rijden! om veiliger verkeer in Suriname aan te moedigen. Eerder in het jaar diverse andere video’s.

Ronald Snijders bij zijn college over Caraïbische muziek aan de Universiteit van Amsterdam, 23 november 2023. Foto © Michiel van Kempen,

Verder onder andere: optreden met Gerda Havertong en anderen in het programma Bigi Kaiman, een college Caribische muziek aan de UvA in de reeks The Unknown Caribbean, presentatie over Surinaamse setdansi-muziek, interview over Hiphop in het Hiphophuis te Rotterdam, mijn hoofd wordt in brons gegoten door de winnaar van de Nederlandse portretprijs 2023 Bart Jansen, release van de video Kon esi baka recharged geproduceerd door Ruben del Prado, Fluit-kawina-duet bij 20 jaar beeldende kunst van Suriname, compositie van een nieuw symfonieorkest werk getiteld SWAP, dat werd uitgevoerd door het Riciotti ensemble, digitalisering van de originele master van mijn vierde lp Quartz, solo bij uitreiking Delftse keramiekprijs, solo bij Suconnect in Rotterdam, jurylid bij prins Christina jazzconcours, bezoek aan diverse culturele en artistieke producties waaronder Winti bal Maskee in schouwburg Rotterdam en Vernon Chatlein in de Stadsschouwburg Amsterdam.
In memoriam musicus John Helstone.
Beste geziene film: Oppenheimer.
Mooiste expositie: Kemet (Leiden).

Dank aan alle collega musici, organisatoren, Mike Bindraban, de Northseajazz programmeurs, fans, radio, tv en andere mediamedewerkers, waaronder Peter Lenselink en collega’s, Frank Ong Alok, Steeve Seedo, Don Julio, Astrid Resida, Rein Rier. Steeve Frederikslust en Co de Kloet.

In concerten en andere artistieke en culturele activiteiten heb ik talrijke mensen bereikt en/of ontmoet van alle leeftijden, maar ook hele trouwe fans. Van Koning Willem Alexander en koningin Maxima tot ministers waaronder De Jonge, de Surinaamse ambassadeur in Nederland, de gevolmachtigde minister van Curaçao, de burgemeester van mijn woonstad Delft, de Nederlandse en de Franse ambassadeur in Suriname, stadsdeelraad voorzitter van Amsterdam Zuidoost Tanja Jadnanansing, choreograaf Percy Muntslag, oud medestudenten, kinderen, tienermoeders, oudjes. En zo kan ik echt pagina’s lang doorgaan. Een geweldige ervaring. Ik ben erg dankbaar dat ik op mijn 72-ste nog onverminderd actief mag zijn.

Voor dit jaar 2024 zijn mijn eerste optredens op 5, 7 en 13 januari. In februari neem ik een nieuwe lp op met oa, Yoran Vroom en Mike del Ferro. Er staan ook concert afspraken met o.a. Efraim Trujillio, Michael Varekamp en het Grachtenfestival Amsterdam. En ik zal ook in Suriname en misschien Curaçao of Brazilië vertoeven.

Aan iedereen wens ik een goed 2024!

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter