blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ronald Snijders corrigeert Humberto Tan

Op 1 oktober was De Wereld Draait Door goeddeels gewijd aan Suriname. Maar wat daar o.m. door Humberto Tan ver Surinaamse muziek werd verteld, klopt niet, meldt Ronald Snijders.

door Ronald Snijders

Enkele opmerkingen na de mooie DWDD uitzending van 1 oktober over Suriname. Allereerst: Prachtig, nogmaals, en ik ben er blij en dankbaar om! Het was een kans die zowel in de interviews als de muziek goed is benut!

Ronald Snijders

Hieronder een aantal kritische kanttekeningen en aanvullingen.
1. Het bekende historische liedje ‘Faja siton’ heeft volgens een andere bron niets met het vreselijke brandmerken te maken, maar met een straf rond het koken van suikerriet in de grote metalen schaal, de kapa. Die bron zal ik nog terugzoeken.
2. Het vraag en antwoord zingen bij kaseko en kawina is in wezen precies hetzelfde. Er is dus géén verschil zoals collega Humberto Tan deed vermoeden. Kaseko is bovendien in bepaalde opzichten voor een belangrijk deel gebaseerd op het veel oudere kawina.
3. Lieve Hugo (Hugo Uiterloo/ Iko/ King of kaseko) is de populairste kaseko zanger naar buiten toe. Voor veel Surinamers echter staan/stonden zangers als Ewald Krolis (Mi kanto ma mi de ete), Errol Burger van Funmasters, Iwan Esseboom (Witti Fisi), Edgar Burgos, Semo Seymonson (Akuba/ Happy Boys), Botai en anderen op dezelfde lijn als Iko. Max Woiski niet te vergeten. Verder is van belang eeuwige dank aan bandleider/ trompettist en arrangeur Stan Lok-Hin te blijven geven omdat in feite hij degene us geweest die de grote Lieve Hugo hits dat ijzersterke karakter heeft gegeven!

De Bigi poku toppers met Iwan Esseboom in De Wereld Draait Door. Foto Ronald Snijders


3. Het gebeuren rond het te restaureren van het Elisabeth Samson huis, waarover Cynthia Mc Leod berichtte, juich ik toe en we moeten dit collectief zeker ondersteunen! Toch dient de opmerking duidelijker geplaatst te worden dat deze zwarte vrouw zich als ‘rijkste Zuidamerikaanse vrouw’ van toen zich ook heeft verrijkt in de slavernij ten koste van slaafgemaakten. Het kan niet waar zijn dat wij de term Gouden Eeuw vanwege schaamteloze verrijking van witte mensen afschaffen en in geval van ditto verrijking van de zwarte Elisabeth in dezelfde eeuw alleen maar een trotse jubelsfeer handhaven.
4. Voor het eerst zag ik zelfs presentator Matthijs van Nieuwkerk en politicus Jesse Klaver uitbundig dansen! Iedereen trouwens! Het klinkende bewijs dat Surinaamse kaseko-muziek en kawina-muziek (die historisch gezien in feite ook Nederlandse muzieksoorten zijn) onweerstaanbaar zijn, maar op een schandalige wijze worden weggehouden van de Nederlandse radio en tv. Hopelijk slaat nu het roer eindelijk om!

P.S. Ik studeerde in 1991 aan de UvA af in etnomusicologie met een drs. scriptie over Surinaamse kaseko-muziek.

[van Facebook, 3 oktober 2019]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter