blog | werkgroep caraïbische letteren

Romana Vrede 1e gast VPRO Zomergasten 2018

Actrice Romana Vrede opent op zondag 29 juli het 31e seizoen van VPRO Zomergasten. Dat maakte presentator Janine Abbring bekend op de Facebookpagina van het programma waar zij deze week elke dag een gast onthult. Zondag 29 juli, 20.15 uur, NPO 2

Romana Vrede. Foto © Lenny Oosterwijk, met toestemming VPRO

 

 

Romana Vrede (Paramaribo, 1972) is actrice en theatermaker. Afgelopen jaar won ze de Theo d’Or 2017, de toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol van dat seizoen. Ze kreeg de prestigieuze prijs voor haar vertolking van Susan in het stuk RACE van schrijver David Mamet in de regie van Eric de Vroedt bij Het Nationale Theater. Het juryrapport roemt haar sterke fysieke aanwezigheid, zorgvuldige timing en de manier waarop ze met haar personage ‘voelbaar ongemak op het toneel en in de zaal teweegbrengt’.

In hetzelfde seizoen maakte Romana Vrede ook de voorstelling Who’s afraid of Charlie Stevens, over de grillige, beproefde liefde voor haar ernstig autistische zoon Charlie en de plaats die ze voor hem bevecht in een samenleving ‘die bang voor hem is.’ Romana Vrede heeft leren kijken door de bril van haar zoon Charlie, voor wie niets vaststaat ‘omdat we dat nou eenmaal met elkaar zo hebben afgesproken’. Die blik inspireert ook haar Zomergastenavond.

Over VPRO Zomergasten zegt Vrede: ‘Zomergasten geeft me de kans om de schoonheid te laten zien die schuilt in de details van lelijkheid. Als je gedwongen wordt om de dingen steeds vanuit een ander perspectief te bekijken dan ga je het leven zien als een film. De mise-en-scène ligt niet vast, die maak je zelf.’

Romana Vrede groeit op in de Beverwaard in Rotterdam. Ze studeert een jaar geschiedenis en sociologie, maar na een periode gewerkt te hebben als danser in clubs en als model voor onder anderen de kunstenaar Corneille, besluit ze auditie te doen voor de toneelacademie. In 1999 studeert ze af aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem. Ze begint haar acteursloopbaan bij het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam, waar ze van 1997 tot de opheffing van het gezelschap in 2013 rollen speelt in o.a. Parijs 1950, Melanie Klein, Penelope, Zeezicht en Will. Daarnaast speelt ze bij gezelschappen als Maas theater en dans, Boogaerdt/Vanderschoot, NNT en Toneelgroep Oostpool. Ook is ze te zien in films en tv-series als TBS, De eetclub, Suzanne en de mannen en als rechercheur Rita Ligtveld in Moordvrouw.

 

Romana Vrede. Foto © Lenny Oosterwijk, met toestemming van VPRO

Haar Medea-rol in mightysociety9. Liefde in tijden van gifaffaires – een stuk geïnspireerd op de Probo Koala affaire – betekent het begin van haar samenwerking met regisseur Eric de Vroedt. Als hij in 2016 artistiek leider wordt van het fusie-gezelschap Het Nationale Theater in Den Haag haalt hij de actrice meteen naar de hofstad. Haar rol van Susan in RACE levert Romana Vrede in 2017 de Theo d’Or op voor beste vrouwelijke hoofdrol. Een jaar later is ze voor haar vertolking van Mariam Traoré in de marathonvoorstelling The Nation wederom genomineerd, nu voor de Colombina voor de beste bijrol. Afgelopen voorjaar speelde ze Kassandra in de Oresteia en komend seizoen zal ze te zien zijn in We zijn hier voor Robbie, een stuk van Maria Goos, Onze straat van Daria Bukvić en de telefilm Hiernamaals van Willem Bosch.

Naast haar acteerwerk is Vrede als gastdocent verbonden aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hofplein Rotterdam en aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Ze werkt op dit moment aan een ‘autofictief’ boek over het leven van haar zoon Charlie.

Over VPRO Zomergasten
De zomerklassieker van de VPRO is gebaseerd op een even eenvoudig als vernieuwend idee dat in 1988 ontstond: als er in de zomer programma’s worden herhaald, vraag dan mensen met een verhaal om hun favoriete kijkavond samen te stellen en de fragmenten van hun keuze toe te lichten in een goed gesprek. De gesprekken, de fragmenten en de wisselwerking tussen gast en presentator leveren elk seizoen spraakmakende televisie op. VPRO Zomergasten werd in 2014 bekroond met een ere Nipkowschijf. In 2017 won Janine Abbring de Sonja Barend Award voor haar interview in Zomergasten met Eberhard van der Laan.

vpro.nl/zomergasten
#zomergasten

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter