blog | werkgroep caraïbische letteren

Roline Redmond in jury Brusseprijs 2023

Roline Redmond, met haar boek De Doorsons de winnaar van de Brusseprijs voor het beste journalistiek boek van 2022, zit dit jaar in de jury van dezelfde prijs. De longlist met daarop zestien journalistieke boeken die kans maken op de Brusseprijs 2023 is door de jury bekendgemaakt. De doorsons werd eerder op deze blogspot gerecenseerd – klik hier.

Deze zestien boeken werden door de vijfkoppige jury geselecteerd uit 192 inzendingen. In de week van 17 april wordt de shortlist bekendgemaakt. De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek van 2022 wordt op 3 juni uitgereikt in een live radio-uitzending van NOS Met het Oog op Morgen.

“De longlist toont de veelzijdigheid van de journalistiek, met enerzijds boeken die de macht controleren en anderzijds boeken die belangrijke nieuwe verhalen vertellen. De jury was aangenaam verrast door de verscheidenheid aan gekozen vormen en verhalen van de ingezonden boeken”, aldus juryvoorzitter Hasna El Maroudi.

“Het beste journalistieke boek van 2022 selecteren is bepaald geen sinecure. Voor het selecteren van de longlist stond de jury niet alleen voor de vraag ‘wat is een goed boek?’, maar ook: ‘wat is een goed journalistiek boek?’. Zeker met een aanbod dat zo divers is – in thematiek en vorm – leidde dat tot de nodige onderlinge discussie. De jury kijkt ernaar uit om die gesprekken te vervolgen, een shortlist samen te stellen en de winnaar te kiezen.”

Longlist   

De volgende boeken staan op de longlist:

Jury 2023 

De jury die het beste journalistieke boek van 2022 kiest, bestaat uit:

  • Hasna El Maroudi (juryvoorzitter) – Freelancejournalist en mede-oprichter van Lilith Mag 
  • Jeroen van Bergeijk – Freelancejournalist en schrijver van undercoverreportages 
  • Marcel Gelauff – Oud-hoofdredacteur van de NOS 
  • Floor Milikowski – Freelancejournalist bij De Groene Amsterdammer en auteur 
  • Roline Redmond – Antropoloog, schrijver en winnaar van de Brusseprijs 2022

Roline Redmond
Roline Redmond (1949) studeerde Culturele Antropologie, Spaans, en Tekstwetenschap en Journalistiek. Ze publiceerde Zwarte mensen in kinderboeken (1981) over de representatie van zwarte mensen in een honderdtal Nederlandse jeugdboeken. Redmond won op 16-jarige leeftijd de eerste prijs met haar essay over het thema vrijheid. Ze schrijft poëzie en verhalen in het Engels en Nederlands, vertaalt gedichten van Federico Garcia Lorca in het Sranantongo en vergelijkt de Caribische Afro-cultuuruitingen met elkaar. Ze illustreert zelf haar Engelstalige, humoristische dichtbundel voor kinderen over de beperkingen van Corona. Roline Redmond won in 2022 de Brusseprijs en houdt in maart 2023 de Aletta Jacobs lezing.

Over de Brusseprijs  

Voor de zestiende keer reikt het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de prijs, die is vernoemd naar journalist M.J. (Rie) Brusse (1873-1941), uit. Dit is een bijzondere editie van de prijs, omdat het dit jaar 150 jaar geleden is dat M.J. Brusse geboren werd. Aan de jaarlijks uitgereikte Brusseprijs is een geldbedrag van tienduizend euro verbonden. De prijs werd in 2022 gewonnen door Roline Redmond met het boek ‘De Doorsons. Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied’, dat verscheen bij De Arbeiderspers.

In aanloop naar de Brusseprijs-uitreiking zijn de auteurs van de vijf genomineerde boeken achtereenvolgens vanaf 29 april te gast bij de uitzendingen van NOS Met het Oog op Morgen op zaterdagavond tussen 23.00 en 24.00 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter