blog | werkgroep caraïbische letteren

Robert Bosari exposeert in bibliotheek Lelystad met “Ik ging werk zoeken”

Aquarellen en tekeningen over Javanen die van 1890-1937 naar Suriname trokken

In de maanden september, oktober en november exposeert beeldend kunstenaar Robert Bosari bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. De werken van de tentoonstelling Ik ging werk zoeken tonen inkijkjes in het leven van Javanen die van 1890 tot 1937 naar Suriname trokken. Kleurrijk en expressief, en tegelijkertijd ook met een trieste ondertoon, zijn het schilderijen die tot de verbeelding spreken.

Expositie met historische insteek

“In de periode 1890 tot 1937 trokken veel Javanen naar Suriname om daar te gaan werken,” vertelt Bosari vol passie voor het onderwerp. “Nadat in Suriname de slavernij was afgeschaft, werden er eerst in overleg met de Britten Hindoestanen uit India overgebracht. Toen de aanvoer van Brits-Indiërs dreigde te stoppen, besloot de Nederlandse overheid om mensen uit de eigen koloniën te halen. Indonesië was op dat moment overbevolkt, dus dat leek een logische keuze. Velen van deze arbeiders werden misleid door de wervers, maar er waren ook persoonlijke redenen waarom ze de overtocht maakten. Denk daarbij aan armoede, schaamte over het eigen gedrag of hang naar avontuur. In totaal trokken ruim 30.000 Javanen naar Suriname. Ongeveer 8.500 trokken later weer terug.” Op zijn aquarellen en tekeningen zie je dan ook Javanen in felgekleurde klederdracht op de plantages werken of bij de boten klaarstaan voor vertrek, maar in de collectie zijn ook zwart-wittekeningen opgenomen die grimmiger van sfeer zijn en waarin het verdriet meer voelbaar is.

Over de kunstenaar

Robert Bosari groeide op in een tehuis. Vorig jaar bestond dit tehuis 100 jaar en ter ere daarvan maakte hij samen met zijn broer een jubileumboek, met gedichten van zijn broer en kunstwerken van Bosari zelf. Het werken hieraan zette hem aan het denken. Wie ben ik? Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn ouders, en mijn opa en oma? Dit resulteerde in een zoektocht die voerde naar de overtocht van Java naar Suriname. Overigens is Robert Bosari al jarenlang werkzaam als kunstenaar, hoewel voor zijn pensioen vooral als docent. “Daarbij was ik vooral bezig met de ontwikkeling van anderen,” vertelt hij. “Na mijn pensioen voelde ik ineens de vrijheid om aan mijn eigen ontwikkeling te werken.” Hij heeft inmiddels al vele kunstwerken en tentoonstellingen op zijn naam staan. “Een hoogtepunt is dat de sultan van Indonesië een werk kocht voor in zijn paleis op een expositie in Java.”

De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden van de bibliotheek. Op 4 september vindt van 14.00 tot 17.00 uur de officiële opening plaats met een open inloop waarbij de kunstenaar zelf aanwezig is.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter