blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Robby Soekatma: Man with the golden voice overleden

door Audry Wajwakana

PARAMARIBO – Robby Soekatma, de bekende muzikant, zanger en tekstschrijver, is na een kort ziekbed rond drie uur zaterdagochtend ingeslapen. Zijn heengaan wordt door zijn vrouw Monique Wongosowidjojo tegenover de Ware Tijd bevestigd. De artiest werd 55 jaar.

Zanger Robby Soekatma, de man met de gouden stem, is zaterdagochtend op 55-jarige leeftijd overleden. Foto: FB SuJawa2018

Voor de Javaanse gemeenschap is het nieuws van Soekatma’s overlijden als een schok gekomen. Hij stond in de samenleving bekend als ‘The Man with the Golden Voice’ vanwege zijn unieke, zwoele, warme stem. Volgens Jurmic Partodongso, die in 2008 bandlid was van de muziekformatie The New Occasion en samen met Soekatma optrad, kreeg hij de bijnaam eerst van omroepers. “Hij had een stem om ‘U’ tegen te zeggen. Vooral als het om love songs ging. Hij was echt een goede tekstschrijver in liefdesliederen. Als je verliefd bent, zijn de liederen van Robby de beste om jouw verliefdheid te doorlopen”, zegt Partodongso.

Clarence Amatmoekri, sound engineer van EMF Audio & Media Productions, die nogal een nauwe band had met de artiest, was er niet van op de hoogte dat Soekatma ziek was. “Hij was een erg bescheiden man en hield er niet van om mensen lastig te vallen”, vertelt de sound engineer. Net als de virtuele tribute voor Didi Kempot in mei had Amatmoekri Soekatma benaderd voor een soortgelijk event voor hem, maar de artiest sloeg het aanbod af. “Nu pas besef ik dat hij qua gezondheid waarschijnlijk niet in staat was”, daagt het bij Amatmoekri. Suriname verliest volgens hem een groot artiest.

De muziekcarrière van Soekatma begon op zijn zestiende nadat hij winnaar werd van het Pop Jawa Festival. Hij was oprichter van de band The New Occasions. Toen die werd opgedoekt, sloot hij zich aan bij Jacob Houseband. Hij speelde ook in andere formaties. Zijn laatste band was zijn eigen Champuran. De artiest scoorde vanaf de jaren negentig tot zijn overlijden grote hits als ‘Boen Libi’, ‘Kangen’, ‘Tjipeer’, ‘Bribi mi’. Daarnaast schreef hij liederen voor andere artiesten en bands. In 2018 tijdens het eerste SuJawa Galaconcert werd een special tribute gegeven aan de Pop Jawa-iconen Soekatma, Tresnan Ralim en Eduard Kasimoen. Tijdens dit evenement kreeg Soekatma een plaquette als dank en waardering voor zijn bijdrage aan de muziek. De artiest is broer van de in Nederland eveneens bekende zanger Oesje Soekatma. De muzikant wordt zondag begraven.

[uit de Ware Tijd, 17/10/2020]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter