blog | werkgroep caraïbische letteren

Robbert Enfield exposeert in Residence Inn

door Audry Wajwakana

Paramaribo – “Het leven is niet om op één plaats te blijven zitten. Voortdurend bezig zijn met je eigen groeiproces, daarbij terugkijkend naar de verbeteringen en de groei die je doormaakt”, zegt kunstenaar Robbert Enfield bij zijn eerste solo-expo in hotel Residence Inn. Sinds een jaar zijn de kunstenaar en zijn gezin terug in Suriname. In november exposeerde hij samen met kunstenaar Ro Heilbron zijn schilderwerken in de Srefidensi expo in Hotel Maisonadia.

New sign of inspiration, één van de schilderijen van Robbert Enfield. Foto Audry Wajwakana
“Eenmaal ik bezig ben met exposeren, leek het mij dat de tijd rijp is deze solo-expo als vervolg te doen.” De tentoonstelling noemt Enfield Christmas expo, vanwege de periode 24 december tot 4 januari [en, laten we eerlijk zijn, om commerciële redenen – red. CU]. Maar de kunstwerken zijn allemaal gebaseerd op zijn eigen leven vandaar het thema: Sunny light.
Inspiratie
Geïnspireerd door zijn kinderen, de natuur en zijn omgeving produceert de hedendaagse kunstenaar de semi-abstracte schilderijen. In de vijftien schilderijen zie je wel vaak de zon terug. “Deze inspireert mij, omdat ik mij hierdoor heel erg energiek voel. Daarom zijn mijn werken een mengelmoes van hoe ik me voel en wat ik allemaal meemaak.” Zijn leven ziet er nu een stukje stralender uit. Toen hij twee jaar oud was, overleed zijn vader. Op zijn zevende tekende hij zijn gevoel op papier in de vorm van superhelden en bekende artiesten als Micheal Jackson. Qua studie op het Nola Hatterman Instituut moest hij zichzelf bewijzen, want hij was geen uitschieter. “Elke periode in mijn leven ervaar ik als een groeiproces, waardoor ik heel erg nieuwsgierig ben naar de toekomst. Tijdens dit proces ontdek ik hierdoor veel dingen. Ik werk, ik ben een zelfstandig artiest, maar ik ben er nog niet.”
Serieus
De kunstenaar werkt voornamelijk met acryl- verf en mixed media. Deze heeft hij na lang experimenteren gevonden. “Ik geef toe dat ik in het begin van de jaren negentig moeilijk met acrylverf kon werken. Maar naarmate ik experimenteerde en na mijn studie op het Edna Manley College of Arts in Jamaica, raakte alles los.” Enfield merkte dat hij door olieverf vaak hoofdpijn kreeg en daardoor niet verder kon werken. Omdat acrylverf snel droogt, is de kunstenaar hierdoor sneller gaan werken en kon hij meerdere werken in een kort tijdsbestek produceren. Enfield wil niet constant dezelfde thema’s en techniek hanteren. Elke expo is een vervolg van de vorige. “Voor mij is nu de tijd aangebroken om de komende veertig jaar serieuzer mijn kunstwerken naar voren te brengen.”.
[uit de Ware Tijd, 27/12/2012]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter