blog | werkgroep caraïbische letteren

Rinaldo Klas terug uit Philadelphia

De Surinaamse kunstenaar Rinaldo Klas is net terug uit Philadelphia in de VS, waar hij participeerde in de reizende internationale expositie Circus Terminal.
In 2010 verbleef Klas enkele weken als artist in residence bij Vermont Studio Centre in de Verenigde Staten. Dit bleek voor Klas een bijzonder waardevolle ervaring daar hij er blijvende vriendschappen en internationale contacten aan overhield. Samen met andere kunstenaars uit die periode in Vermont maakte hij bijvoorbeeld deel uit van het Gihon River Collective welke in 2010 in London, UK exposeerde.
Vanwege deze contacten, met name Chutima Nok Kerdpitak (Thailand/Engeland), kunstenaar en curator, werd Rinaldo ook uitgenodigd om te participeren in Circus Terminal, een niet commerciële internationale reizende expositie waarbij kunstenaars uit alle uithoeken van de wereld betrokken zijn. De expositie startte in 2011 in London en is van daaruit reeds naar verschillende landen doorgetrokken. Op 15 februari 2013 opende de Circus Terminal expositie bij Studio B in Boyertown, Philadelphia in de VS, en Rinaldo Klas was van de partij. Wel 67 kunstenaars uit 18 landen nemen deel aan deze prachtige internationale collaboratie die nog tot en met 9 maart te zien is.
Tijdens zijn verblijf in Philadelphia en als onderdeel van de’ international collaboration’ verzorgde Rinaldo Klas ook workshops aan schoolkinderen van de Boyertown Junior High West. Dat zowel de kunstenaar als de studenten met volle teugen genoten van de workshops is duidelijk te zien op de desbetreffende facebook pagina van Circus Terminal Worldwide  Het thema van de workshops was harmonie tussen mens en milieu. Ook gaf Rinaldo Klas presentaties aan de regionale Lions Club, aan ouderen van de stad Boyertown en aan lokale kunstenaars. Tijdens deze presentaties besprak Klas onder andere zijn visie over globale milieuvraagstukken.
Klas heeft enkele werkstukken, gemaakt door de kinderen van de workshops, meegenomen naar Suriname. Hij wil een soortgelijk project met Surinaamse kinderen doen en is dan van plan met de werkstukken van Surinaamse en Amerikaanse kinderen samen een collage te maken. Het zal dan vooral interessant zijn te zien hoe kinderen uit verschillende streken omgaan met het thema mens en milieu. Rinaldo Klas is zeer tevreden over zijn verblijf in Philadelphia: “De mensen waren heel vriendelijk, de opening van de expositie was een gezellige, feestelijke aangelegenheid en de reactie van de lokale bevolking was zeer positief. Ook bijzonder was dat lokale kunstenaars bij de expositie betrokken werden.” Daarnaast heeft Rinaldo ook weer flink kunnen netwerken, met als gevolg waardevolle contacten en weer een nieuwe uitnodiging voor deelname aan een andere expositie in Philadelphia.
De volgende bestemming van Circus Terminal is Amsterdam, Nederland in juli/augustus later dit jaar en in 2014 staat ook Suriname op het schema van deze reizende internationale expositie.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter