blog | werkgroep caraïbische letteren

Rinaldo Klas & het milieu

Het is inmiddels al bijna tijd voor de laatste Thursday-night-feature (TNF) van Readytex Art Gallery (Paramaribo) dit jaar. Als wij terugblikken mogen we, gezien het steeds groeiend bezoekersaantal, gerust concluderen dat de TNF’s ondertussen zijn uitgegroeid tot een succesvol maandelijks evenement. De gevarieerde thema’s en presentaties houden het publiek geboeid, terwijl kunstenaars en anderen actief in de kunstsector er de gelegenheid krijgen om specifieke projecten en activiteiten met het publiek te delen. Op de TNF van 1 december staat het publiek weer een aparte en interessante presentatie te wachten. Beeldend kunstenaar Rinaldo Klas presenteert op deze avond de resultaten van een nieuw project.

klas-bord-and-parrot

Rinaldo Klas, “Dr.Bird and the Parrot”, Acryl op doek, 70 x 80 cm, 2016.

Dit project heeft te maken met een onderwerp waar Rinaldo Klas zich al vanaf de vroege jaren ‘90 intensief mee bezig houdt, namelijk het effect van de activiteiten van de mens op het milieu.
Hij legt zijn thema deze keer op een unieke manier vast. In plaats van slechts op zijn doeken te schilderen, legt hij zijn geprepareerde canvassen neer en rolt met oude autobanden bandafdrukken over het doek. De bandensporen die op het doek achterblijven, geven dan symbolisch de sporen weer die de mens met haar verschillende activiteiten op het milieu achterlaat. Dan denkt de kunstenaar aan uiteenlopende activiteiten zoals de zoektocht naar goud en andere grondstoffen, de vervuiling die wij met onze voertuigen veroorzaken, het ondoordacht dumpen van afvalproducten, en nog veel meer.

Tijdens zijn presentatie zal Rinaldo Klas meer vertellen over dit project, over hoe hij het in de eerste instantie zou aanpakken, over de reden waarom het anders verliep, en ook over de reden waarom hij zich als kunstenaar zo om het milieuvraagstuk bekommert. Tijdens de TNF wordt tevens een aantal nieuwe schilderijen van de kunstenaar, met hetzelfde thema, tentoongesteld.

Met zo een veelbesproken actueel thema als onderwerp, belooft deze TNF een zeer interessante avond te worden. Komt u dus samen met ons kijken en luisteren naar de presentatie van Rinaldo Klas op donderdag 1 december. De deuren van Readytex Art Gallery zijn op deze avond open van 19:00 uur tot 21:00 uur en de presentatie van Rinaldo Klas start om 19:30 uur.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter