blog | werkgroep caraïbische letteren

Rinaldo Klas Goudkoorts III

door Rob Perrée

Om de twee weken bespreekt kunstcriticus Rob Perrée in de rubriek “Oog voor Kunst” een kunstwerk uit de collectie van Readytex Art Gallery. Vandaag het schilderij Goudkoorts III, acryl op canvas, 187 cm breed x 144 cm hoog, 2012, van Rinaldo Klas.
Rinaldo Klas (Moengo, 1954) heeft ooit gezegd dat hij als kunstenaar een verantwoordelijkheid heeft. Hij voelt zich geroepen de kijker zich ervan bewust te maken, dat hij niet zonder de natuur kan en de natuur dus met respect moet behandelen.
In Goudkoorts III uit 2012 verbeeldt hij die betrokkenheid. Hij refereert aan de koorts om koste wat het kost goud te zoeken en te gelde te maken. Dat daardoor een deel van de Surinaamse binnenlanden bewust kapot wordt gemaakt en de bevolking daar aan kwikvergiftiging wordt blootgesteld is kennelijk minder belangrijk.
Rinaldo Klas mag dan een duidelijke boodschap hebben, hij weet vanuit zijn jarenlange ervaring dat de beeldende vertaling daarvan van groot belang is voor het uiteindelijke effect. Een paar jaar geleden verdedigde hij tegenover mij de stichting van een museum voor eigentijdse kunst in Paramaribo. Hij zei dat het belangrijk is dat studenten en kunstenaars kennis kunnen maken met internationale kunstuitingen.
Als informatiebron, als referentiekader, maar ook om zich eraan te meten. Met Goudkoorts III geeft hij zelf het goede voorbeeld. Hij heeft in dit werk gekozen voor een strakke, heldere beeldtaal. Geen overbodige details, geen onnodige nuances, de symboliek is tot het minimum beperkt. Weglating als middel om de fantasie van de kijker te prikkelen.
In de losse verfstreek en de kleuren verbergt zich de emotie. Hij toont met deze stijl verwantschap met Nederlandse collega’s als Koen Vermeule en Robert Zandvliet, maar ook met internationale kunstenaars als de Amerikanen Henry Taylor en Bob Thompson en de Belg Luc Tuymans. Bij de laatste zal hij ook het engagement herkennen. Door deze internationale invloeden toe te laten en te verwerken, slaagt hij er (opnieuw) in zijn eigen kunstenaarschap verder te ontwikkelen.
[van GFC Nieuws, 15 februari 2014]

1 comment to “Rinaldo Klas Goudkoorts III”

  • De heer Perrée maakt het zich hier wel heel gemakkelijk. De kenschets kun je zo toepassen op nog 55.000 andere schilderijen. Zijn enige referentiekader is de westerse kunst. Waarom haakt hij het schilderij van Klas niet in op de context waar het binnen hoort: de Caraibische kunst? Nee, dit soort stukjes kan een ieder in een kwartiertje op een bierviltje zetten.
    Jos Tuynman

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter