blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Rijpe negerin’ van menukaart verwijderd

Het restaurant ‘Aen tafel’ in het Vlaamse Sint-Truiden kreeg een storm van boze reacties, nadat een klant een rekening met daarop de vermelding van het toetje ‘Rijpe negerin’ op Facebook had geplaatst.

 

Het restaurant Aen Tafel reageerde aldus:
Lieve mensen allemaal,

wat ben ik verschrokken vandaag na alle reacties die uitgevloeid zijn nadat een van onze gasten gisteren avond een post geplaatst heeft dat hij of zij het grappig vond dat een ijsje op onze kaart “Rijpe negerin” heet.

Een reactie kan niet uitblijven en ik wil mij openbaar verontschuldigen naar alle mensen die zich hierbij aangevallen voelen.
Geloof het of niet meer als 20 jaar kennen de mensen deze coupe die trouwens zeer lekker is. Ze is genoemd na aanraden van een Congolese vriendin. In al die jaren heeft er in onze vorige zaak niemand aanstoot aan genomen en geef ik eerlijk toe dat ik daar niet bij heb stil gestaan. Wij willen helemaal niemand beledigen, laat staan dat wij racist zijn of mensen met opzet willen kwetsen.
Bij deze willen wij ons oprecht verontschuldigen en iedereen oproepen om hier niet uw gal te spuwen, maar verdraagzaam te zijn en deze ophef naar iets positiefs om te zetten.
We hebben het ijsje al van de kaart gehaald, dat is het minste wat wij kunnen doen.

In plaats van ons uit te maken, te bedreigen en af te kraken op onze facebook pagina vraag ik om ons te helpen een nieuwe naam te vinden voor ons lekker ijsje.
Laten we au proberen een beetje verdraagzaam te zijn.

Ik heb mijn hele leven in Congo / Zaïre gewoond en sta heel open voor andere culturen, gemengde huwelijken, andere godsdiensten. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed met verschillende waarden en we moeten daar fier op zijn. Helaas zullen we altijd voor en tegenstanders hebben. Maar laat ons au ophouden met elkaar te beledigen.

Respect voor de mensen die hun mening massaal geuit hebben, verdrietig voor degene die vinden dat ze onze zaak moeten afkraken terwijl ze nog nooit bij ons zijn geweest.
Dank aan de mensen die ons aanvaarden voor wie we zijn.

Nogmaals mijn excuses aan iedereen die zich aangesproken of gekwetst voelde. Dit was niet de bedoeling.

Alvast bedankt
Yves en Joke

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter