blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

‘Rijkste man van Curaçao’ strikt Stones

door Edwin Timmer

 

Als duizenden Cubanen eind maart meebrullen met Start me Up van de Rolling Stones, dan is dat met dank aan: Curaçao! Gregory Elias (62), de misschien wel rijkste man van het Caribische eiland, gooit een bullseye met zijn initiatief om Mick Jagger (72) de laatste restjes van Cuba’s communisme weg te laten rocken.

 

,,Het is een concert van vriendschap’’, zegt woordvoerder Percy Pinedo van de stichting Fundashon Bon Intenshon. ,,Een kleine bijdrage van Curaçao als dank voor alle culturele schoonheid die Cuba heeft voortgebracht.’’ De stichting, letterlijk vertaald Goede Intentie, betaalt de productiekosten van het concert op vrijdag 25 maart in Havana. Salaris hoeven de Stones niet.

Zakenman Elias zette Curaçao al op de kaart met het door hem georganiseerde Curaçao North Sea Jazz Festival. Maar het koppelen van de naam Curaçao aan het allereerste Stones-concert op Cuba – de rockers zijn bij wijze van spreken net zo oud als Fidel Castro (89) zelf – blijkt een geniale greep. ,,We krijgen telefoon van over de hele wereld’’, zegt Pinedo verrast. ,,Van Miami en New York tot Australië en Venezuela.’
Bevrijdend

Toen Elias afgelopen zomer het tourprogramma van de Stones door Latijns-Amerika zag, kwam hij op het idee. De banden met het Westen zijn aangehaald, dus wat past daar beter bij dan een ’bevrijdend’ rockconcert? Hij had het management van de Stones snel aan zijn zijde. Elias moest alleen iets langer wachten op de Cubaanse overheid. Maar nu is er definitief groen licht uit Havana. Hoeveel het concert in het enorme Ciudad Deportiva gaat kosten, wil de stichting niet zeggen.

 

Gregory Elias Bea Moedt

Gregory Elias. Foto © Bea Moedt

Zijn vermogen verdiende Elias met onder meer het bedrijf Aurelia Energy en het trustkantoor Trust United. Hoe rijk hij werkelijk is, is onbekend. Ooit stuurde hij een woedende advocaat af op de makers van de Quote 500. ‘Onverantwoord’ en ‘broddelwerk’ vond hij de miljonairslijst. Naast de organisatie van het jazzfestival, komende september voor de zevende keer, financiert zijn stichting ook de Curaçao Voetbal Academie en een filmfestival op het eiland.

,,Curaçao heeft altijd een goede culturele verstandhouding met Cuba gehad’’, stelt Pinedo. ,,Jarenlang werkten Curaçaoënaars in het Cubaanse suikerriet. Op de terugweg namen ze dan Cubaanse muziek mee, waardoor wij erg sterk zijn beïnvloed. Dit concert is onze manier om iets terug te doen.’’

[Bron: Telegraaf/Knipselkrant Curaçao, 3 maart 2016]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter