blog | werkgroep caraïbische letteren

Richenel Pimoe, cartoonist

door Hilde Neus en Richenel Pimoe

Deze jongeman is momenteel de meest populaire striptekenaar van Suriname. Enkele kranten hebben op de dagen waarop zij uitkomen ook regelmatig tekeningen, veelal over de politieke situatie.

Andere verschijnen zo af en toe met een cartoon. Voor sociale media zijn deze afbeeldingen bijzonder geschikt, omdat ze in een moment laten zien wat de verteller duidelijk wil maken. En dat is voor de huidige generatie erg geschikt, want zij hebben over het algemeen een korte attentiespanne. Dat merk je ook aan de manier waarop Richenel schrijft: kort, telegramstijl en veel Engels tussen het Nederlands door. Het is duidelijk te merken dat hij zich gelukkiger voelt met communiceren via tekeningen.

Richenel Pimoe

Hij maakt op de computer vrijwel dagelijks een afbeelding, vaak politiek getint. Deze leiders van het land zijn duidelijk herkenbaar aan kenmerkende gezichtstrekken, of aan bepaalde accessoires. Zo wordt Bordo altijd afgebeeld met dikke gouden kettingen, en (ex-)militairen in camouflagekleding. Stereotiep, clichématig? Ja, maar dat zijn cartoons bij uitstek. Ze moeten in een oogopslag herkenbaar zijn en een emotie oproepen bij de aanschouwer. Of dat nu herkenning, afkeur, boosheid of wellicht een glimlach is, of sympathie? Richenel Piemoe weet die gevoelens op te roepen.

Vorig jaar heeft hij zijn eerste stripboek gepubliceerd. Dat was van een groter formaat en met een zachte kaft. De nieuwe uitgave over 2022 en in december van dat jaar uitgekomen, is wat dat betreft overzichtelijker. Het formaat is kleiner, nu met een harde kaft. In de recente uitgave is er minder verwarring over welke afbeeldingen tot één verhaaltje behoren en die is dus veel overzichtelijker. Wat dat betreft heeft Richenel goede raad gehad en die opgevolgd.

Wat zo leuk is, dat je aan de hand van een stripboek de politieke gebeurtenissen in Suriname kunt volgen. Wat is er op welke dag gebeurd? En wie speelde daarin een hoofdrol? Een zeer aantrekkelijke manier om de recente geschiedenis van ons land tot je te nemen. Zeker voor de jongeren onder ons. Piemoe is de juiste leraar voor zijn eigen generatie.


Richenel Pimoe over Roald Dahls Daantje, de wereldkampioen

Hij schrijft heel simple, he is just trying to tell a good story. Als je genoeg boeken hebt gelezen, voelen sommige gewoon aan alsof de schrijver/ster zijn of haar kunsten laat zien instead of telling a good story.

Want vaker beschrijven ze bepaalde dingen zooo gedetailleerd, dat je jezelf soms afvraagt of je leest wat je aan het lezen bent. U get lost in the sauce. In zulke gevallen moet ik zinnen vier tot 5 keren opnieuw lezen omdat ik net als bij een film soms gewoon kijk zonder dat ik kijk. Mijn ogen zien het maar mijn bewustzijn is al lang niet meer daar.

Met Roald Dahl had ik dat niet. De eerste keer dat ik een boek van hem heb gelezen, voelde het voor mij aan alsof een oom, of vader of broer met me zat om een verhaal te vertellen. Geen ingewikkelde woorden. Gewoon precies zoals we praten. Hij is niet bang om kleine woorden te gebruiken. Hij neemt je gewoon mee in je verbeelding. Als je klaar bent met een boek van hem ben je in gedachten en denken veel rijker.

Je denkt na het lezen van zijn boek nog steeds aan dat boek and u wonder like what good stories do, hoe het verder gaat met de mensen. Is net als wanneer je een goeie serie hebt gevonden en dan kom je aan het eind. Je bent wel blij dat je daar komt, want er waren zoveel vragen die je beantwoord wilde hebben. Maar, at the same time, ga je ze missen. Die mensen die je hebt leren kennen en hoe het voelde. Hoe je aan het rooten was voor ze.

Vroeger was er het kinderboekenfestival, misschien in de 4e, 5e klas lagere school. Ik dacht nog dat ik geld aan het zoeken was om volgende keer als ik naar het kinderboekenfestival zou gaan dat boek zou kopen. Ik herinnerde me nog dat ik van de winkel kwam en ik zag een 10 SRD op de grond. En ik was zooo blij… want ik zou het nemen en dan kon ik boeken kopen. Want binnen een week zouden we weer gaan. Ik ging naar binnen, kwam terug en geld was weg. Ik was zooooo teleurgesteld. Later op school kreeg ik te horen dat het kinderboekenfestival niet door zou gaan… en dat deed me heel veel pijn als kind.

Ik wist dat ik van lezen hield, maar ik mocht niet uit huis. Dus had nooooit toegang tot boeken. Ik heb pas kunnen lezen toen ik op de mulo zat. Bibliotheek was op ons rooster en dan mocht je elke keer boeken meenemen. En zo heb ik constant boeken zitten/lopen lezen. Net als hoe we nu zo ingedoken rondlopen in onze telefoon. Precies zo liep ik met boeken over straat, hier en daar getutterd. Maar ik was gewoon soms zoooooo diep in de boeken dat ik niet meer op aarde was. Mijn body was er wel, maar al dat andere was in het boek. Soms vergat ik zelfs te eten. Omdat ik niet eens de signalen die me body gaf, oppakte. 😭😭🤣 Ik was in een hele andere wereld. Een van zijn boeken waarmee ik dat echt heb gehad was Daantje de wereldkampioen, echt een geweldig boek. Het is zo makkelijk voor me de plaatjes in mijn hoofd te vormen als ik een boek van hem lees, hoe sneller de beelden vormen, hoe  makkelijker het is voor me om het te lezen en dan is er gewoon niet veel verschil met een mooie film. Het laat je imagination werken. Maar het guide je.

Mathilda heb ik nooit gelezen. Maar de story, the feeling like a outcast in je familie omdat jij anders denkt. Als ik ooit boeken ga schrijven dan zal het waarschijnlijk zoals hem zijn… de tekeningen zijn ook super simple… niets van zijn boeken is ingewikkeld… Just a guy telling a goood story… Just like…he your best friend. Ik kende zijn naam niet eens totdat ik wat ouder was 🤣🤣


Volg Richenel op FaceBook: Richenel Rine Piemoe.

Erm i don’t drink, don’t smoke, i just draw. Geen sterk geen bier (dus alleen sap soft, stroop etc.). Ik vind het niet lekker hr, niet dat ik apart wil doen etc.

Ben geboren op 17-03-1993 #boskind sipaliwini.

mijn doel is om blij te zijn.

Soms (meestal) shy, maar praat soms veel… (egt soms)

I want a house, a wife, a hi-jet and the newest cintiq.

Owh, en ik ben zeer zeer onvriendelijk, vraag het maar aan mezelf 😛 :]

Ik help graag als ik kan. (Bt pls dnt ask me to help u XD)

Ik hou niet van scheldwoorden (I AM SERIOUS).

T.v. kyken en game spelen, nou das mijn ding. (Yaph)

Mijn doel: tekenfilm maken. D.m.v. adobe flash, fast p.c and my cintiq


Een cartoonist is een beeldend kunstenaar die gespecialiseerd is in het tekenen van cartoons. Dit werk is vaak gemaakt voor amusement, politiek commentaar of reclame. Cartoonisten kunnen in vele formaten werken, zoals animatie, boekjes, stripverhalen, stripboeken, redactionele cartoons, graphic novels, handleidingen, gag-cartoons, grafisch ontwerp, illustraties, storyboards, posters, shirts, boeken, advertenties, wenskaarten, tijdschriften, kranten of videogameverpakkingen.

[Rubriek Belezen Leven de Ware Tijd Literair, 24 maart 2023]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter