Reza Madhar wint 5e editie Clark Accord schrijfwedstrijd
door René Gompers
Reza Madar (29) heeft de 5e editie van de Clark Accord Sori Yu Talenti schrijfwedstrijd, op zijn naam geschreven. Zijn verhaal, ‘Een Snik In de Nacht’, over een man die geen moeite heeft met de beperkingen van de covidpandemie en het thuisblijven, maar plots ontdekt dat er nog iemand in zijn huis is, heeft de meeste indruk gemaakt op de jury. Op nummer twee staat Ayesa de Rooy, nummer drie Negesty Bruce. Er is dinsdag ook ode gebracht aan Clark Accord en zijn literaire werk; het was zijn tiende sterfdag.
De Sori yu Talenti Award is uitgereikt in de Congreshal. Daar is ook Clark Accords leven en werk door verschillende collega-schrijvers en andere artiesten, in Suriname en in Nederland gevierd. De 33e editie van zijn debuutroman De Koningin van Paramaribo is gepresenteerd en uitgereikt aan onder andere het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, oud-president Ronald Venetiaan en auteur Cynthia Mc Leod. Mavis Accord, voorzitter van de Clark Accord Foundation (CAF), de organisator van het event en de tweejaarlijkse verhalenwedstrijd, merkt op dat het boek nog steeds erg gewild is. Er zijn meer dan 120.000 exemplaren gedrukt.
Madhar heeft eerder meegedaan aan de wedstrijd. Een aanbod om als jurylid op te treden, heeft hij laten varen en als deelnemer een kans gewaagd. Zijn verhaal heeft indruk gemaakt op juryvoorzitter Astrid Roemer, die de top drie heeft uitgekozen. Madhar: “Het verhaal gaat over een leerkracht. Hij is niet graag onder de mensen. Zijn beste vriend is een dagboek. De coronatijd en de beperkingen op social contact en het thuisblijven komen hem juist goed uit. Maar hij krijgt steeds meer het gevoel dat er nog iemand in zijn huis is. Een mysterie.”
Ayesha de Rooy, 15, heeft het tweede beste verhaal geschreven. “Het heet Moord aan de Artemis-laan en het gaat over een pizzabezorgster die betrokken raakt bij een aantal moorden,” vat ze samen. Zij heeft voor het eerst meegedaan maar zal het niet daarbij laten: “Ik hoop volgende keer weer mee te kunnen doen.”
Negesty Bruce, 25, heeft de top 3 afgesloten met Ezra. “De rode draad van het verhaal is dat het gaat over de generaties vóór Ezra, haar grootouders en ouders,” geeft ze aan. “Hoe trauma’s, en gebeurtenissen waarmee er niet op de juiste wijze zijn omgegaan, kunnen doorwerken op de volgende generaties. Ezra wil dat doorbreken. Zij vindt dat haar kinderen en de generaties na haar recht hebben op gezonde gezinnen.”
Er zijn 64 inzendingen geweest, 21 zijn naar de finale doorgestroomd. CAF-voorzitter Mavis Accord is dik tevreden. “We bieden de jongeren een platform waarop ze zich literair kunnen ontwikkelen,” geeft ze aan. “Want een volk zonder kunst, cultuur en literatuur is een dood volk. Als ik zie wat deze vijfde editie teweeg heeft gebracht dan ben ik trots op CAF. Ai, a wroko wroko, ma a wroko no wroko fu soso.” Ondervoorzitter Marcel Accord deelt mee dat al de 21 verhalen in een boek verzameld zullen worden.
[naar Starnieuws, 14 mei 2021]