blog | werkgroep caraïbische letteren

Revue Opo Kondre Free! – Lieve Stad Amsterdam

In samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam en in het kader van ‘Lieve Stad’ viert Urban Myth de vrijheid en onafhankelijkheid met de muzikale revue Opo Kondre- Free! Een keur aan artiesten met wortels in diverse landen en culturen laten hun licht schijnen op hoe zij vrijheid beleven en vieren in Amsterdam.

 

Jörgen Tjon A Fong stelde het programma samen met o.a  poëzie van Maya Angelou, statements van Sylvana Simons, de unieke kijk op vrijheid van Jetty Mathurin en fantastische muziek van Steffen Morrison.  Met alle bijzondere bijdragen smeedde Jörgen een prachtige revue!

Geweldige line up met: Jeffrey Spalburg, Sylvana Simons,  Jetty Mathurin. Christine Otten,  Gerson Main, Simone Weimans,  Babs Gons, Steffen Morrison,  Walther Muringen, Harto Soemodihardjo, Andro Biswane, Emanuelle Grives en Jörgen Tjon a Fong.

Wanneer: dinsdag 20 februari 2018
Waar: Stadsschouwburg Amsterdam
Aanvang: 20:30 uur

Klik hier voor kaarten.

Eerder was deze revue i.s.m. met Het Nationale Theater te zien op 15 oktober 2017 het Free Festival in Den Haag.

Thema toen:
25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland. De wettelijke banden werden doorgesneden en de voormalige kolonie kwam op eigen benen te staan. Juridische banden laten zich doorsnijden, maar historische en culturele banden niet. Suriname en Nederland waren en zijn nog steeds nauw met elkaar verbonden. Door hun gedeelde geschiedenis, door de culturele uitwisseling die nog steeds plaatsvindt en door de vele Surinamers die in Nederland zijn komen wonen.

Die nauwe banden voelen soms wat ongemakkelijk, bijvoorbeeld als het gaat om het slavernijverleden, de Surinaamse binnenlandse oorlog en de Nederlandse omgang met de democratisch gekozen regering van voormalig legerleider Desi Bouterse.

Opo Kondre bestaat uit een muzikale ‘revue’ van historische momenten – bekend en minder bekend – die voor de gedeelde geschiedenis van Suriname en Nederland belangrijk zijn geweest en die op een interessante manier de verschillende perspectieven kunnen tonen. Zo vroeg Urban Myth aan Surinaamse auteurs om het Nederlandse perspectief te belichten en andersom, en spelen zwarte acteurs blanke personages en vice-versa.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter