blog | werkgroep caraïbische letteren

Reparatiecommissie eert liever Bolívar dan Kwakoe

door Audry Wajwakana

Paramaribo – De Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) heeft in verband met 1 juli, Dag der Vrijheden, ervoor gekozen de kranslegging bij bij het monument van Simon Bolívar te doen, in plaats van bij een ‘lege’ SMS-pier. Het standbeeld van Anton de Kom kan er namelijk niet meer onthuld worden. “We zijn hierdoor genoodzaakt uit te wijken naar een bestaand bevrijdingsmonument, omdat we nergens nog een hebben”, zegt Armand Zunder, voorzitter van de commissie.

Simon Bolívar

De buste van Simon Bolívar aan het Kerkplein in Paramaribo. Foto © Michiel van Kempen

Over het verband tussen de Venezolaanse vrijheidsstrijder en Keti Koti zegt Zunder dat door toedoen van Bolivar enkele koloniën in Zuid-Amerika bevrijd werden en daardoor de slavernij in die landen werd afgeschaft. “Keti Koti trekken we met deze bloemenhulde naar een globaal niveau, waar het reparatievraagstuk nu onderwerp van discussie is”, zegt Zunder.

armand_zunder_Detailfoto

Armand Zunder. Foto © DWT Archief.

De bloemenhulde van de NRCS noemt Iwan Wijngaarde van de Feydrasi fu Afrikan Srananman echter een populistische en politieke benadering van 1 juli. “De Nationale commissie ziet het slavernij verleden te simpel. Dit lijkt op witte voetjes maken en ik ben niet van plan invulling te geven aan die uitnodiging”, aldus een geïrriteerde Wijngaarde. De Feydrasi doet jaarlijks op 1 juli een bloemenhulde bij het standbeeld van Kwakoe. ‘Kwakoe’ is de naam voor een man geboren op woensdag, de afschaffing van de slavernij op woensdag 1 juli 1863.

Het argument van Zunder om niet bij Kwakoe de kranslegging te doen is “omdat de slavernij feitelijk pas tien jaar later na het Staatstoezicht werd afgeschaft.” Tijdens de kranslegging bij het monument van Bolivar rond twaalf uur ‘s middags zullen er vooraf sirenes in het land loeien, gevolgd door één minuut stilte. Rond tien uur ‘s avonds wordt er een fakkeloptocht langs gedenkwaardige slavernij lokaliteiten gehouden door stichting Fiti fu Wini. Op dinsdag 1 juli wordt een Keti Koti reparatie conferentie in de Palmentuin gehouden, waarna de activiteiten vervolgd worden met verschillende culturele optredens.

[van de Ware Tijd, 27/06/2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter