blog | werkgroep caraïbische letteren

René van Nie overleden

Afgelopen weekend werd bekend dat René van Nie 23 mei jl. op Aruba is overleden aan een hartaanval. De film- en documentairemaker woonde sinds 1988 op het eiland, na een lange carrière als opdrachtfilmer, speelfilmregisseur en producent. In juni vertoont EYE de film die Van Nie grote bekendheid bezorgde, Kind van de zon (1975).

 

René van Nie (1938-2017, vader van actrice Nada van Nie) begon zijn carrière in de jaren vijftig als assistent van de Nederlandse opdrachtfilmer Max de Haas. Bij hem leerde Van Nie alle facetten van het filmvak kennen: van productie tot camerawerk, van scenario tot regie. Als zelfstandig cineast maakte hij talloze documentaires en opdrachtfilms, vaak voor culturele instellingen en de overheid. Ook werkte Van Nie als cameraman voor buitenlandse tv-stations.

Speelfilms, vertrek naar Aruba

In de jaren zeventig richt Van Nie de productiemaatschappijen Burgwalfilms en Dessa Films op om zoveel mogelijk onafhankelijk te kunnen werken. Hij verwerft internationale bekendheid als regisseur van maatschappelijk betrokken speelfilms als Kind van de zon (1975), Een stille liefde (1977) en Doodzonde (1978). Kind van de zon – over een dorpsmeisje dat vereenzaamt in de grote stad en in een inrichting wordt opgenomen – maakte bij verschijning grote indruk door het indringende spel van Josée de Ruiter. De film was een aanklacht tegen brute behandelmethoden als de elektroshock, de jury van het Chicago International Film Festival nomineerde Van Nie’s eerste lange speelfilm voor de hoofdprijs.

 

Na zijn laatste speelfilm Sabine (1982, met o.a. Rijk de Gooijer) vertrok Van Nie naar Aruba, waar hij onder meer columns schreef voor dagblad Amigoe en drijvende kracht was achter De Arubaanse Courant. De filmer stond erom bekend geen blad voor de mond te nemen, een kwaliteit die hem als columnist, verhalenschrijver (Een strand vol witte billen, 1992; Liever heimwee dan Holland, 1993) en autobiograaf (Een duizendpoot in bed, 2002) van pas kwam.

Het filmarchief van René van Nie is ondergebracht bij EYE Filmmuseum. Begin juni verzorgt EYE de in memoriam-voorstelling van Kind van de zon.

[van de site van filmmuseum Eye, 29 mei 2017]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter