blog | werkgroep caraïbische letteren
5
 

René Rodriguez, Surinaams gitaarvirtuoos

door Donovan Mijnals

Paramaribo – Geheel anders dan hij de muziekwereld binnenkwam, ging begin november René Rodrigues (81) bijna ongemerkt heen. In zijn piekperiode was de gitarist bij eenieder bekend. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de Latijns-Amerikaanse muziek in Suriname.

In de jaren ‘50 introduceerde Rodrigues, geïnspireerd door het Mexicaanse ‘Trio Los Panchos’, triomuziek van die stijl in het land.De Mexicaanse groep bestaande uit Alfredo Gil, Chucho Navarro en Hernando Aviles wordt nog steeds gezien als één van de populairste trio’s aller tijden. Karakteristiek voor Los Panchos was hun gebruik van de requinto-gitaar. Het instrument, hoger gestemd en kleiner dan een normale gitaar, was een uitvinding van Gil.

Het Rodrigues Combo in 1969 Vlnr. Paul Rodrigues, Jan Simons, Armand Woelen, Lee On, René Rodrigues, Dankerlui, Anton Rustwijk, Labor.

Toen na de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse soldaten in Suriname gestationeerd waren, brachten de Portoricanen onder hen de Mexicaanse band onder zijn aandacht. Rodrigues was geheel autodidact maar leerde ook heel veel van de Portoricaanse soldaten. In navolging van die groep richtte de Surinamer samen met Gardes Len en Ivanildo de groep Los Panchitos op.

Rodrigues stond er bekend om dat hij het geluid van de requinto op een normale gitaar nabootste. Dit is volgens kenners niet zo gemakkelijk. Je zou van heel goede huize moeten komen om dit te kunnen doen. Het is duidelijk dat Rodrigues een echte gitaarvirtuoos was. Het zou later zijn handelsmerk worden om zonder hoorbaar verschil originele instrumenten na te bootsen. Zo gelukte het hem later ook de toon van de Cubaanse tres (gitaarachtig instrument met drie groepen van twee snaren) uit een normale gitaar te halen. Ro Brunnings, met wie hij lange tijd bevriend was, herinnert zich hem als “erg hulpvaardig”. “En hij was iemand die altijd bereid was om kennis over te dragen”, vertelt hij.

Gedurende zijn muzikale loopbaan heeft Rodrigues verschillende bandjes opgericht. Anton Rustwijk die vanaf 1965 samen met hem speelde, wijt de relatieve onbekendheid van de gitaarvirtuoos aan de meer Noord Amerikaans georiënteerde muziekindustrie in het land. “Maar hij was toentertijd onder de latin-liefhebbers wel heel bekend”, weet Rustwijk. Hij weet ook te vertellen dat het trio een wekelijkse ‘gig’ had bij de toenmalige radiozender Avros. Als Rustwijk gevraagd wordt of bij hem bekend is welke mensen van Rodrigues hebben kunnen leren, wijst hij trots op zichzelf, “ik!” en glimlacht.

Maar volgens Brunnings en Rustwijk is de groep die door Rodrigues beinvloed is nog veel groter. Brunnings: “Alle trio’s die in die periode zijn ontstaan volgden het voorbeeld van Los Panchitos.”
Hij vertelt verder dat de jongeren die toen gitaar leerden spelen zich pas van een bepaald niveau waanden als ze de Zandunga, het themalied van Los Panchitos, konden spelen.
De laatste groep waarin Rodrigues actief was, het Rodrigues Combo, viel in de jaren tachtig uit elkaar toen een aantal van haar leden naar Nederland vertrok. Ook toen was de groep nog razend populair. Rustwijk geeft aan dat hij het jammer vindt dat bij de brand van de STVS zoveel informatie verloren is gegaan. “Anders zou je nog een paar mooie dingen van Los Panchitos en het Rodrigues Combo kunnen zien.”

[uit de Ware Tijd, 17/11/2011]

5 comments to “René Rodriguez, Surinaams gitaarvirtuoos”

 • Mijn condoleances gaan uit naar de familie van René. Ik was een grote fan van Trio Los Panchitos. Jammer dat ik geen opgeslagen muziek van de groep bezit.
  Mijn muziek repertoire momenteel bestaat uit heel veel muziek van de beroemde Mexicaanse groep “Trio Los Panchos” en ik luister nog steeds regelmatig naar hun muziek.
  Voor mij is een heel grote Surinaamse gitarist en zanger in de Latijns-Amerikaanse muziek heen gegaan.

  John Lieuw A Len
  Heerbaan Breywegh 92
  6043GX – Roermond
  Nederland

 • Mooi artikel over mijn oom die ik helaas 1 keer heb zien spelen bij mijn moeder thuis op haar gitaar.

  volgens mij was oom toen al in de 70

  Sandro Leysner
  zoon van Lygia Rodrigues

  • Hebt u de foto van uw oom nog die in De Ware Tijd heeft gestaan? Een van de leden van Trio Los Panchitos woont nog in Schiedam..Groeten…….John Volkerts

 • Mooi geschreven wat zal ik hem missen, als kleinkind gekend en vaak gespeeld bij mij ouders thuis Rodriguez W
  Wat hield ik van zijn muziek en was er weg van
  Is jammer dat er niets van de groep opgenomen was om hen te gedenken, zou zeker vaker zijn muziek draaien. Wat Jammer!

  Denk en praat nog vaak over ze, je blijft altijd in mijm gedachten.

  Sherida Rodriguez
  dochter van W Rodriguez

  • Hebt u nog foto’s van Rodriguez Combo? Ik ken in Schiedam nog een van de leden van Trio Los Panchitos. Verder weet ik dat Renee in een combo met Anton Rustwijk en Armand Hoelen heeft gespeeld. Groeten…………..John Volkerts

Your comment please...

 • RSS
 • Facebook
 • Twitter