blog | werkgroep caraïbische letteren

Reizen op papier

De Illustre School van Amsterdam organiseert een reeks colleges over reizen en literatuur

Vertellingen van verre streken hebben altijd een fascinerende uitwerking gehad op luisteraars, lezers en kijkers. In de tijd dat reizen nog een hachelijke onderneming was, luisterden de mensen graag naar gefantaseerde of werkelijk beleefde verhalen over reizen, maar ook nu bewijzen de kijkcijfers van reisprogramma’s hoe populair reisverhalen nog steeds zijn. Reizen is ook het thema van de Boekenweek 2014.

reizen

Illustratie: Hajo

De literatuur heeft vanaf het begin ingespeeld op de behoefte aan reisverhalen. In de Middeleeuwen kregen de lezers of toehoorders verhalen over oostelijke streken te horen, over kruistochten en oosterse liefdes. In de 17e eeuw komen er de beschrijvingen van ontdekkingsreizen bij. De 18e eeuw, de eeuw van de Verlichting, neemt de aandacht voor verre landen en hun natuur, vreemde volken en hun cultuur, sterk toe. Maar ook verzonnen reisverhalen, zoals dat van Jonathan Swift (De reizen van Daniel Defoe) komen dan op de markt.
Ook in Nederland verschijnen imaginaire reizen, zoals de reizen naar het onbekende Zuidland, het bekendste voorbeeld is Krinke Kesmes (1708) door Hendrik Smeeks, waarin een nieuwe maatschappij verbeeld wordt, uiteraard verlicht, met volwaardige rechten voor de vrouw. In de 19e eeuw ontstaat het toerisme. Reizen wordt dan door stoomboot en trein makkelijker. De hoeveelheid reisboeken neemt navenant toe, en de Baedeker reisgids wordt een symbool voor de reislust. In de literatuur is reizen een nadrukkelijk thema. In de 20e en 21e eeuw blijft de trek naar verre streken bestaan. In dit college volgen we reisliteratuur door de eeuwen heen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Michiel van Kempen, Cascais, Portugal

Programma
1 oktober Michiel van Kempen: Reizen naar de West.
8 oktober Frans Blom: Pennen in beweging. 17e-eeuwse schrijvers en tekenaars brengen de wereld in beeld.
15 oktober Bert Paasman: Reizen in de wereld van de Verlichting.
22 oktober Marita Mathijsen: Hoe afstand een relatief begrip werd. De 19e-eeuwer op stoomschip en stoomtrein.
29 oktober Wim Hazeu: Alleen de havens zijn ons trouw. De reizen van de kwetsbare dichter-scheepsarts Slauerhoff, van Portugal tot China (1898-1936).
5 november Herman Pleij: De verbeelding op reis. Over de wonderen van Oost en West in de late Middeleeuwen.
Data, tijd, locatie en prijs
Data: woensdagen 1, 8, 15, 22 en 29 oktober en 5 november
Tijd: 14.00 – 16.00 uur
Locatie: SPUI25, Spui 25-27. Het college op 1 oktober vindt plaats in het VOC Café in de Schreierstoren, Prins Hendrikkade 94-95.
Prijs: € 150 / € 105
Inschrijven voor deze bijeenkomst is niet meer mogelijk.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter