blog | werkgroep caraïbische letteren

Regisseur van Oeroeg en Kid Dynamite te gast op Letterendag

Hans Hylkema, regisseur van onder meer de speelfilm Oeroeg naar het boek van Hella Haasse, en de documentaire Kid Dynamite, Surinaamse swing op de Zeedijk, is a.s. zaterdag 24 oktober een van de veertien gasten op de 6de Caraïbische Letterendag. In de grote lichthal van het Tropenmuseum zal hij spreken over de verfilming van het Nederlandse koloniale verleden en het in beeld brengen van een steeds kleurrijker Nederlandse samenleving.

 

Hans Hylkema

Hans Hylkema

 

Hans Hylkema, geboren in 1946 in Amsterdam, is regisseur en scenarioschrijver van speelfilms, tv-drama en (muziek)documentaries. Zijn bekendste speelfilms zijn De mannetjesmaker (1983), De papegaai (1988), Oeroeg (1993) en Julia’s geheim. Zijn muziekdocumentaires hebben de musici Eric Dolphy (De laatste sessie, 1991), Kid Dynamite (Kid Dynamite, Surinaamse swing op de zeedijk, 2001) en Jan Akkerman (Jan Akkerman, portret met gitaar, 2007) tot onderwerp. Zijn meest recente productie is de driedelige tv-serie Den Uyl en de affaire Lockheed. Recentelijk ontving hij voor dit laatste werk de DDG-Award voor de meest opmerkelijke regieprestatie van 2010.

 

Voor het complete programma van de 6de Caraïbische Letterendag, dat begint om 19.00 uur!, klik hier.

 

logo_CL2

 

Over Kid Dynamite, Surinaamse swing op de Zeedijk, een film van Hans Hylkema

Scenario & Regie: Hans Hylkema
Camera: Deen van der zaken
Geluid: Bert van den Dungen
Montage: Ot Louw
Mixage: Harold Jalving
Productie: Lies Janssen / Cindy Kerseborn
Uitvoerend producent: Hetty Krapels
Producent: Pieter van Huystee
Eindredactie: Cees van Ede / NPS
Premiere: 24 november IDFA 2001
Release: vanaf 30 november in het Filmmuseum (Vondelpark 3) te Amsterdam

 

Kid-Dynamite-documentaire

LODEWIJK RUDOLF ARTHUR PARISIUS is de echte naam van de legendarische tenorsaxofonist, die zich door zijn explosieve spel de artiestennaam KID DYNAMITE verwierf. Kid werd geboren in 1911 in Suriname en kwam tegen het eind van de jaren twintig van de vorige eeuw naar Nederland. Hij ontpopte zich in de loop van de jaren dertig tot een veelzijdig muzikant met een grote voorliefde voor de jazzmuziek. Daarnaast beschikte hij over een goede zangstem en was een uitstekend percussionist. Hij werd de eerste prominente Afro-Surinaamse tenorsaxofonist, die gewaardeerd door veel collega-musici. Toen de grote Coleman Hawkins hem voor het eerst hoorde spelen, riep hij “tell the people, this guy is allright”. Later zouden ze samen musiceren en Kid beschouwde Hawkins als zijn muzikale vader.

CASABLANCA Na de oorlog verwierf hij grote faam in de dancing Casablanca aan de Amsterdamse Zeedijk, waar het publiek in de rij stond om hem te horen spelen. Zijn spel is in die tijd wel eens vergeleken met dat van Sonny Rollins. Toen Dynamite in 1963 in Duitsland omkwam tengevolge van een auto ongeluk, was hij vanwege de opkomst van de pop-muziek vrijwel vergeten. Begin jaren tachtig werd hij herontdekt door enkele jazzliefhebbers en door een nieuwe generatie Surinaamse musici in Nederland.

DE WINTI-DANSI De film is gedraaid in Suriname en Nederland en vertelt het levensverhaal van Kid Dynamite, vader van de Afro-Surinaamse jazz, aan de hand van getuigenissen van mensen, die hem hebben gekend of met hem hebben gespeeld en foto- en archiefmateriaal. Daarbij zijn de enige levende beelden boven water gehaald, waarop Kid Dynamite ooit spelend te zien is. In de composities van Kid Dynamite, waarvoor hij zelf de liedteksten schreef is te horen hoezeer zijn muziek verbonden is met zijn Surinaamse roots: de ritmes en de teksten zijn doordrenkt van de natuurgodsdienst winti. Winti speelt ook een grote rol in het geheim, dat hij zijn hele leven met zich meedroeg en dat aan het eind van zijn leven tot een muzikantenmythe uitgroeide. De slang, als drager van geesten speelt hierin een grote rol. Niet voor niets horen we in de film Kid Dynamite een eigen nummer aankondigen met de volgende tekst: “De winti-dansi is een dans, die bij een groot vuur wordt uitgevoerd en waarbij de slang wordt vereerd”. In de film wordt het geheim van de slang, dat hem zo bezig hield onthuld en zijn unieke beelden te zien van een authentieke winti bijeenkomst, waarbij mensen in trance raken.

WILGO TELTING EN FRA-FRA In de film zal zijn muziek opnieuw te horen zijn, niet alleen met authentiek bewaard gebleven oude opnamen maar ook uitgevoerd door jonge Surinaamse muzikanten onder leiding van componist en bassist VINCENT HENAR , leider van het prominente Afro-Surinaamse jazzensemble FRA FRA SOUND. De “muzikale stem” van Kid Dynamite op de tenorsaxofoon zal worden vertolkt door de in Paramaribo woonachtige saxofonist en fluitist WILGO TELTING, die met zijn Surinaamse band “Time Out” al jaren veel succes oogst in het Caraïbisch gebied en wekelijks op sessies te horen is in de club “Rumours” in de Surinaamse hoofdstad.

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter