blog | werkgroep caraïbische letteren

Reggae/Rasta film- en muziekavond

Op 10 mei aanstaande is reggaelegende Bob Marley precies 34 jaar geleden overleden. Marley was verantwoordelijk voor de verspreiding van Reggae en Rasta wereldwijd en spreekt nog steeds tot de verbeelding van miljoenen mensen. In samenwerking Each One Teach One organiseert Caribbean Creativity daarom op zaterdag 9 mei in filmtheater Kriterion een eerbetoon aan Marley met een avond met film, muziek en eten in Jamaicaanse Roots/Reggae/Rasta stijl. Flyer_Rootical_Vibrations_VI_Kriterion

De avond begint om 21:30 uur in het bargedeelte van Kriterion met een Nyabinghi, een traditionele trommelsessie die in de Rastafaribeweging fungeert als een collectieve meditatie. Deze sessies zijn afgeleid van de drumceremonies die de tot slaaf gemaakte Afrikanen ten tijde van de koloniale overheersing met zich mee brachten naar Jamaica. Daarna, om 22.00 uur, wordt de film Akwantu: The Journey vertoond. Deze bijzondere documentaire van de Jamaicaans-Amerikaanse filmmaker Roy T. Anderson, toont de vrijheidsstrijd van de Jamaicaanse Maroons, de tot slaaf gemaakte Afrikanen die kans zagen te vluchten van de slavenschepen en –plantages en gemeenschappen oprichtten in de meest ruige delen van het eiland. Terwijl deze moedige strijders ver in de minderheid en zwaar onderbewapend waren, hielden ze meer dan 80 jaar stand tegen het machtige Britse Rijk – en overwonnen ze zelfs. In 1838-39 ondertekenden de Britten en de Maroons daarop een vredesverdrag dat voorzag in zelfbestuur voor de Maroons. Nergens anders in de Nieuwe Wereld hadden Afrikanen zo’n hoge mate van autonomie, bijna 60 jaar voor de Haïtiaanse Revolutie en meer dan 100 jaar voor de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten.

 

Na de filmvoorstelling gaat de avond in het bargedeelte van Kriterion verder met een reggae afterparty. Eerst zal Young Flame een rootsy dancehall optreden verzorgen, waarna Rasta Int. Sound de avond zal volmaken met de beste reggae tunes. Ook zullen er de hele avond Jamaicaanse hapjes (Chef Journy!) en drankjes (Red Stripe!) beschikbaar zijn. Een filmkaartje kost €9,50 en kan telefonisch worden gereserveerd bij Kriterion (020 623 1708). De afterparty is verder gratis.

Deze avond valt onder Rootical Vibrations, een gezamenlijk initiatief van Caribbean Creativity en Each One Teach One. Caribbean Creativity is een stichting die zich sinds 2008 inzet voor de promotie van Caribische cinema. Each One Teach One is een Nederlandse Rastafari bewustwordingsgroep. Dit eerbetoon aan Bob Marley markeert de elfde editie van Rootical Vibrations, dat om de vier maanden afwisselend in de Amsterdamse filmhuizen Kriterion en De Balie wordt gehouden.

1 comment to “Reggae/Rasta film- en muziekavond”

  • Ik kom niet door jullie systeem heen.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter