blog | werkgroep caraïbische letteren

Reeberg: nieuwe Sarnami novelle van Rabin Baldewsingh

Bij Uitgeverij Surinen is onlangs de nieuwste Sarnámi novelle verschenen van de hand van schrijver, dichter en politicus Rabin S. Baldewsingh (Suriname, 1962): Reeberg is de titel. Baldewsingh is de meest actieve Sarnámi schrijver van dit moment en heeft na zijn debuut in 1984 (Stifá) inmiddels 9 Sarnámi titels op zijn naam staan. Hij heeft inmiddels 3 novelles, 1 verhalenbundel en 5 gedichtenbundels gepubliceerd; Sarnámi gedichten met vertalingen in het Nederlands. Verder heeft hij ook een Nederlandstalige gedichtenbundel op zijn naam staan.

 

In Reeberg beschrijft Rabin S. Baldewsingh op een indringende wijze de plek in Suriname waar hij opgegroeid is. Dat was ’s-Landsboerderij op Reeberg, gelegen aan het eind van de Javaweg en de Helena Christinaweg. Op een emotiole wijze beschrijft hij het leven te midden van koeien, schapen, varkens én arbeiders. Hij beschrijft hoe deze leefgemeenschap is ontstaan, zo’n vijftig jaar geleden en hoe het de gemeenschap daarna is vergaan door een paar figuren en gebeurtenissen uit zijn jeugd te portretteren. Gravend in zijn geheugen beschrijft hij in details hoe de boerderij en de leefgemeenschap er toen uitzag en wat en anno 2017 van over is gebleven.

Reeberg is een boek ‘down memory lane’ en laat de lezer op een schitterende manier voelen hoe het was om op een afgelegen boerderij op te groeien. Reeberg is de opvolger van de verhalenbundel Der hoi gail, die in 2016 verscheen.

Reeberg
Sarnámi novelle
Uitgeverij Surinen
Prijs: €. 9,95
Te bestellen via mailadres: uitgeverijsurinen@gmail.com

 

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter