blog | werkgroep caraïbische letteren

Reclaiming the Narrative; Doorwerkingen van het Nederlandse Trans-atlantische slavernijverleden

Dit jaar wordt van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 het Herdenkingsjaar Slavernijverleden uitgeroepen en ter gelegenheid daarvan organiseert het NiNsee op vrijdag 2 juni 2023 het symposium Reclaiming the Narrative om het jaar in te luiden.

Reclaiming the Narrative wordt geopend door de minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, zal zich richten op het perspectief van nazaten van tot slaafgemaakten en hoe het verhaal van de trans-Atlantische slavernij op een volwaardige manier kan worden gehoord en erkend. Het symposium biedt ook een emancipatorisch element en zal worden bijgewoond door prominente sprekers, waaronder Prof. Dr. Stephen Small, Dr. Maria Liberia Peters, Drs. Filia Kramp, Dr. Kirtie Algoe, Prof. Dr. Wayne Modest en forumgast Dr. Francio Guadeloupe. 

De verschillende sprekers zullen een diversiteit aan mechanismen bespreken die voortvloeien uit de doorwerking van het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden. Bovendien zullen ze een aanzet doen om gezamenlijk richting te geven aan de invulling “achter de komma”, waar premier Mark Rutte in zijn toespraak van 19 december naar verwees.

Tijdens het symposium – presentatie Diana Matroos – kunt u genieten van een prikkelend optreden van violist Yannick Hiwat en zijn er versnaperingen van een fusion catering uit de Surinaamse en Caribische keuken.

Het symposium vindt plaats in de Jaarbeurs in Utrecht en is live te volgen via een interactieve livestream op de website van het NiNsee. De start van het programma is van 14:00uur tot 20:00uur NL tijd of 8:00uur – 14:00uur BES en CAS-eilanden, 9:00uur – 15:00uur Suriname.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter