blog | werkgroep caraïbische letteren

Rebelse plekken

Op woensdag 2 oktober a.s. wordt het boek Rebelse plekken, over municipalisme en commons van Walter Lotens ten doop gehouden. Commentaar zal worden gegeven door Pascal Gielen, cultuursocioloog aan de Universiteit Antwerpen en Koen Wijnants van Commons lab Antwerpen.

‘Rebelse plekken’ is een zoektocht naar nieuwe initiatieven die haaks staan op het dominante neoliberale denken. ‘Commons’ en ‘municipalisme’, twee begrippen die dicht bij elkaar aanleunen, behoren tot die mondiale en hoopvolle grondstroom. Op vele plaatsen zijn het geen abstracties meer, maar beginnen ze stilaan tot het nieuwe normaal van het dagelijkse leven te behoren. ‘Rebelse plekken’ beginnen de wereldkaart stilaan in te kleuren.

Walter Lotens zoekt die plekken op in Frankrijk (De Larzac, Nôtre Dame-des-Landes (ZAD), Saillans, Loos-en-Gohelle en Grenoble) en in Spaanse ciudades rebeldes zoals Barcelona en Madrid. Nabijheid en herkenbaarheid maken kleine, maar ook grote steden tot een uitgelezen schaal om samen-leven te organiseren.

Hij trekt bovendien de oceaan over naar Latijns-Amerika. Daar is de bewaarplaats van sociale mechanismen, die bij ons onder een moordende economische ratrace ondergesneeuwd zijn geraakt: het Buen Vivir, de wateroorlog in Cochabamba, de fábricas recuperadas in Buenos Aires en de Zapatistas in Chiapas.

Op rebelse plekken wordt de boeiende kunst van het organiseren van hoop beoefend: met vallen en opstaan rijzen daar de vage contouren van een andere wereld op. Step by step. Walter Lotens volgt en beschrijft die stappen.

Walter Lotens, moraalfilosoof, Latijns-Amerika watcher en freelancer voor www.dewereldmorgen en www.uitpers.be schrijft over bewegingen van onderuit van Borgerhout over Madrid en Barcelona tot Cochabamba en Paramaribo. Hij houdt lezingen rond de thema’s die hij in zijn boeken aansnijdt (www.walterLotens.net).

Datum en tijd: woensdag 2 oktober 2019, 20.00 uur.
Locatie: Elcker-Ik Centrum, Breughelstraat 31/33, 2018 Antwerpen

Walter Lotens (2019), Rebelse plekken. Over municipalisme en commons. Oud-Turnhout – ’s-Hertogenbosch, Gompel&Svacina, www.gompel-svavcina.eu,  184 blz. prijs: 23 euro,  ISBN 9789463711487

Graag aanmelden via www.elcker-ik.be/Deze week in Elcker-ik

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter