Reading Hoe duur was de suiker?
Van slavernij naar moderne slavernij
De Stichting Julius Leeft! (SJL) presenteert in samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam, op 30 juni en 1 juli Hoe duur was de suiker?. De voorstelling van 30 juni is volledig uitverkocht. Daarom is op 1 juli, om 15.00 uur, een extra matineevoorstelling, ook in de Stadsschouwburg van Amsterdam.
Hoe duur was de suiker? is een muzikale theatrale reading die volgens traditie van SJL een onderwerp behandelt uit de gezamenlijke geschiedenis van Nederland en de vroegere koloniën. In 2013 is het 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Aan de vooravond van dat herdenkingsjaar heeft SJL zich laten inspireren door de succesvolle historische roman Hoe duur was de suiker? van de Surinaamse auteur Cynthia McLeod. Het verhaal over een Joodse plantersfamilie en hun slaven aan het eind van de 18e eeuw biedt voldoende stof voor reflecties op onze huidige maatschappij. De voorstelling kijkt niet alleen naar de rol van Nederland in de historische slavernij, maar vraagt ook of wij wel genoeg prioriteit geven aan bestrijding van de mensenhandel anno 2012. Zoals gebruikelijk bij de voorstellingen die John Leerdam regisseert voor SJL wordt het verhaal verteld als een geënsceneerde reading met muziek, zang en dans. En zoals gebruikelijk componeerde Harto Soemodihardjo ook dit keer speciale muziek voor deze voorstelling.
Deelnemers zijn o.a. Jandino Asporaat, Noraly Beyer, Izaline Calister, Job Cohen, Joop Daalmeijer, Gerda Havertong, Denise Jannah, Jetty Mathurin, Giovanca Ostiana, Jeffrey Spalburg, Lesley Vos en Maartje van Weegen. Teksten: Cynthia McLeod, Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Pieter Hilhorst. Liedteksten: Guus Pengel.