blog | werkgroep caraïbische letteren

Reactie van kinderboekenschrijfster Sanne de Bakker op racisme-beschuldigingen

Het kinderboek Suriname, here we come! ligt onder vuur vanwege, vanwege uitspraken die als racistisch worden ervaren (Klik hier.). Schrijfster Sanne de Bakker reageerde op 9 juli op Facebook als volgt:

Sanne de Bakker. Persfoto van Mark Groen, beschikbaar gesteld door uitgeverij Kluitman

 

Allereerst wil ik mijn oprechte excuses aanbieden voor alle fragmenten die verkeerd zijn gevallen uit mijn boek Suriname, here we come!

Helaas was ik afgelopen weekend genoodzaakt om mijn Facebook-pagina te blokkeren. Er kwam een stortvloed van kwade berichten binnen, mijn openbare pagina’s werden gestalkt, ik werd uitgescholden, bedreigd, geïntimideerd, onterecht beschuldigd voor racist, waardoor ik totaal de controle kwijt was over wat er op mijn tijdlijn gebeurde.

Vervolgens zijn er allerlei andere kanalen gevonden om mij te kleineren, om een hetze te creëren of tegen te spreken wat er allemaal over mij beweerd wordt.

Het gaat net als iets meer dan een jaar geleden over een citaat uit mijn boek ‘Suriname, here we come!’ (verschenen in 2012). Na de vorige commotie is dit citaat uit het boek verwijderd. Dat de eerste druk verspreid over de bibliotheken in Nederland ligt, en waar het citaat wél nog in staat, daar heb ik helaas geen invloed op.

De plotselinge ophef is nu verdubbeld en inmiddels worden ook andere citaten uit het boek bekritiseerd en zijn de tegenhangers en activisten van de zwarte-Pieten-beweging in opstand gekomen vanwege mijn Sinterklaasboek: ‘Sinterklaas zonder baard.’

Zoals ik een jaar eerder al meldde is het nooit mijn bedoeling geweest wie dan ook te kwetsen en draag ik Suriname een warm hart toe, alhoewel ik me na deze cyberaanval niet echt meer welkom voel, en de uitnodiging van volgend jaar om naar Suriname te komen zal moeten afwijzen.

Afgelopen zondag hebben uitgeverij Kluitman en ik besloten om de verkoop van het boek ‘Suriname, here we come!’ te stoppen.
Ik ben nog steeds van mening dat mijn avontuurlijke reisboeken bedoeld waren ter promotie van het land en dat ik dus de kinderen (van 10/11/12+, dus geen jonge kinderen!) kennis wilde laten maken met de verschillende culturen.
Ook meldde ik in mijn eerdere brief, een jaar geleden, dat het weetje over vreemdgaan wellicht niet zo handig is geweest, om die reden en om aan deze hetze een einde te maken was het verwijderd uit het verhaal.

Wel worden zaken, via alle reacties destijds én nu nogal uit zijn verband gerukt: er stond namelijk niet dat alle Surinaamse mannen een buitenvrouw hebben, er staat dat het in Suriname normaal is. Tegelijkertijd zeg ik niet dat het in Nederland niet gebeurt.
Hoe de Surinaamse cultuur in Nederland is, daar heb ik me destijds niet in verdiept, het boek speelt zich af in Suriname en het is een fictief boek, geschreven vanuit het perspectief van een tiener die Suriname aandoet.

Ik sta er overigens voor 100% achter dat het feitje over vreemdgaan destijds uit het boek is verwijderd, ik wil niemand kwetsen en het is ook nooit mijn bedoeling geweest om te stigmatiseren.
Echter, hoe sommige mensen een discussie op dit moment proberen uit te lokken en elkaar ophitsen via social media, maakt het voor mij onmogelijk om een normaal gesprek aan te gaan. Mensen kennen mij niet en voelen zich vervolgens toch genoodzaakt om discriminerende opmerkingen en scheldwoorden naar mijn hoofd te slingeren. Deze discussie wordt deels groter gemaakt door andere pijnpunten erbij te betrekken. Dit kan niet de bedoeling zijn.

Het is voor mij helaas onmogelijk om op elk bericht te reageren, aangezien ik op deze wijze geen normaal beschaafd inhoudelijk gesprek kan voeren, maar ik hoop hiermee wat meer duidelijkheid te hebben gegeven, ook over hoe sommige reacties op mij overkomt.

Bij deze nogmaals mijn excuses voor het misplaatste weetje waar het allemaal mee begon en ook mijn excuses voor alle andere citaten die als een belediging worden ervaren.

Als er nieuws is over deze kwestie dan zet ik dit openbaar op mijn facebookpagina.

Sanne

1 Trackback/Ping

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter