blog | werkgroep caraïbische letteren

Rasverteller Colastica schrijft jeugdroman

door Tanja Fraai

Roland Colastica heeft een Nederlandstalige jeugdroman geschreven, getiteld Vuurwerk in mijn hoofd. De Antilliaanse schrijver, verteller en acteur werd hierbij gecoached door zijn goede vriend, de Nederlandse kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper. In de Amsterdamse Balie werd het boek feestelijk gepresenteerd op woensdag 6 juni.

In een stampvolle en warme zaal van het cultureel centrum keken schoolkinderen, familie, vrienden en belangstellenden reikhalzend uit naar de presentatie van Vuurwerk in mijn hoofd. Zo’n driehonderd genodigden maakten het feestelijke programma mee. Er was theater, zang, muziek en veel lovende woorden voor Roland Colastica. Het project, gefinancierd door het Nederlands Letterenfonds, was na zo’n drie jaar succesvol beëindigd; de roman is in mooie hardcover uitgegeven door uitgeverij Leopold.

Coaching

Sjoerd Kuyper vertelt hoe hij tijdens een Kinderboekenweek op Curaçao verhalenverteller Roland Colastica leerde kennen: “Ik hing aan zijn lippen.” Er ontstond een warme vriendschap die zich later vertaalde in een coachingstraject op 9000 kilometer afstand. Colastica kwam naar Nederland, Kuyper ging in de beslissende fase terug naar Curaçao. “Roy (Roland red.) heeft me rondgereden door het boek, langs huizen van de hoofdrolspelers, dat was heel belangrijk.” aldus Kuyper.

Curaçaose roman

Colastica heeft een echte Curaçaose roman willen schrijven, in een Caribische setting. Maar, zegt hij nadrukkelijk, in de diversiteit en complexiteit van het eiland. Dus géén stereotypering over vaders die zonen in de steek laten. De auteur vindt het boek geschikt voor Nederlandse jongeren vanaf een jaar of negen, Antilliaanse jongeren vanaf twaalf jaar. “Maar als je ziet wat hoofdpersoon Jurcell emotioneel en cultureel mee maakt, dan vind ik het ook interessant voor volwassenen.” Het is Colastica’s droom dat het boek in het Papiaments vertaald zal worden. Zodat ook jongeren die het Nederlands minder machtig zijn het kunnen lezen.

Vuurwerk in mijn hoofd is verschenen bij uitgeverij Leopold.

[RNW, 7 juni 2012]

1 comment to “Rasverteller Colastica schrijft jeugdroman”

  • Roland, pabien ku bo buki! Mi ta spera ku e buki lo wordu tradusi na Papiamentu.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter