blog | werkgroep caraïbische letteren

Rastafari’s claimen historische bergtop Jamaica

Kingston – Zo’n honderd Rastafari’s hebben donderdag in de hoofdstad van Jamaica geprotesteerd tegen de bouwwerkzaamheden van een aannemer op bergtop “Pinnacle”. Het is de plek waar één van de grondleggers van de spirituele beweging rond 1940 een bloeiende samenleving neerzette, voor het werd vernietigd door de Britse koloniale overheid.

De actievoerders waren gekleed in de traditionele kleuren rood, groen en geel en brachten gedichten ten gehore, rookten marijuana en bespraken de pogingen om de aannemer te stoppen.
Leonard P. Howell is de grondlegger van de nederzetting van de groep rastafari’s meer dan zeventig jaar geleden. De bergtop Pinnacle ligt in St. Catharina, een heilige plek voor deze groep. Ongeveer 4500 mensen vormden de samenleving totdat het werd opgeheven in 1954. De opheffing zorgde voor een achtervolging van de rastagroep door de staat. Tientallen jaren lang werden de rasta’s als tweederangsburger beschouwd in Jamaica en andere Caribische landen. Het huis van Howell werd vorig jaar uitgeroepen tot nationaal erfgoed in Jamaica, maar gerechtshoven van andere eilanden geven aan dat grote delen van hetzelfde landgoed eigendom zijn van St. Jago Hills Development Ltd.
Drie rastafarigroepen hebben het dispuut de afgelopen week met ondernemers en vertegenwoordigers van de overheid besproken. Het Ministerie van Jeugd en Cultuur zegt dat de ondernemer heeft beloofd voorlopig geen werkzaamheden te verrichten en dat hij openstaat voor verdere onderhandelingen. Donisha Prendergast, de oudste kleindochter van reggae icoon Bob Marley, zegt dat Pinnacle essentieel is voor de rastafaricultuur en dat onderhandelingen met de overheid de goede kant opgaan, maar zoals vele anderen blijft zij een oog in het zeil houden. (AP)
[uit de Ware Tijd, 02/02/2014]
on 02.02.2014 at 12:07
Tags: / /

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter