blog | werkgroep caraïbische letteren

‘Ras is een biologisch begrip’, zegt Midas Dekkers,

en ook bij mensen mogen verschillen best worden benoemd

Hij weet dat hij een mijnenveld betreedt met zijn nieuwe boek. [Wat loopt daar? Een biologische kijk op rassen. Amsterdam: AtlasContact, 2021.] En toch wilde Midas Dekkers het als bioloog eens hebben over rassen bij mensen.

door Jean-Pierre Geelen

Natuurlijk is hij bang dat hij verkeerd begrepen zal worden, zegt schrijver/bioloog Midas Dekkers. Persoonsbeveiliging lijkt hem onnodig, maar waakzaamheid met mediaoptredens is geboden, nu hij zich in zijn boek Wat loopt daar? op de hem bekende prikkelende wijze uitspreekt over menselijke rassen en hun verschillen.

Les Habitants de Suriname. Notes recueillies à l’Exposition Coloniale d’Amsterdam en 1883 

75 is hij nu. Met zijn jaren des onderscheids leek Dekkers de tijd rijp zich te uiten over onderscheid tussen mensen, zegt hij in zijn riante donkerbruine werkkamer, omgeven door zo’n duizend boeken (‘Allemaal gelezen’), opgezette dieren en de elektrische typemachine waarop hij nog altijd werkt. Al decennia zat het thema in zijn hoofd, maar verlamd door het steeds fellere ‘antiracisme-debat’ durfde hij het niet eerder aan. Tegelijk zou je kunnen zeggen: nu is het moment.

In zijn boek beschrijft hij 368 pagina’s lang de historie en het belang van de ‘fysische antropologie’, oftewel de rassenkunde. En pleit hij voor de terugkeer van deze tot taboe verklaarde tak van wetenschap, ‘nu we het zo hard nodig hebben om door nieuwe inzichten in de opbouw van de mensheid het racisme te bestrijden’.

Lees het interview op de website van de Volkskrant, 22 oktober 2021.

Groepsportret van Surinaamse Arowakken en Caraïben op de Koloniale tentoonstelling, Amsterdam 1883

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter