blog | werkgroep caraïbische letteren

Rapper Akwasi geeft in aanloop naar Ketikoti dinsdag Anton de Kom-lezing

Rapper en schrijver Akwasi geeft dinsdagavond de jaarlijkse Anton de Kom-lezing in het Verzetsmuseum Amsterdam. Het is een van de vaste evenementen in aanloop naar Keti koti op 1 juli.

Akwasi. Zeefdruk van Kenneth Beeker.

Akwasi zal spreken over “verzet, de huidige staat van Nederland en waarom radicale verandering soms nodig is”, staat in een aankondiging. “Daarbij blikt hij terug op wat hem in het debat is overkomen en richt hij ook zijn blik op de toekomst.”

De lezing is vernoemd naar de Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsheld Anton de Kom (1898-1945). De Kom streed tegen de koloniale onderdrukking in Suriname en zat in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet tegen nazi-Duitsland. Hij overleed in 1945 in een concentratiekamp.

Eerder deze maand bood minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra excuses aan voor het leed dat De Kom en zijn gezin is aangedaan.

Akwasi mengt zich in maatschappelijke kwesties rond racisme en het slavernijverleden en in 2020 richtte hij Omroep ZWART op. Dat jaar deed hij een uitspraak over Zwarte Piet tijdens een antiracismedemonstratie van Black Lives Matter waar veel reacties op kwamen.

De 35-jarige artiest treedt zaterdag ook op tijdens de viering van Ketikoti op het Amsterdamse Museumplein.

Met lezing wordt aandacht gevraagd voor discriminatie

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. Met de lezing wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen intolerantie en discriminatie, en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in Nederland.

Eerdere sprekers waren onder anderen de Surinaamse president Chan Santokhi, schrijver Abdelkader Benali, cabaretier Freek de Jonge en politicus Franc Weerwind.

[Tekst naar nu.nl, 27 juni 2023]

2 comments to “Rapper Akwasi geeft in aanloop naar Ketikoti dinsdag Anton de Kom-lezing”

  • Nog ter aanvulling op de beoogde thematiek van de lezing:
    “Rapper en activist Akwasi is in december [2020] boos weggelopen bij een interview met de EO en heeft daarbij de presentator onder druk gezet om het deel dat al was opgenomen te wissen. Dat zegt de EO, die een relaas over het voorval vandaag online zette.
    https://nos.nl/artikel/2363595-akwasi-loopt-boos-weg-bij-interview-en-dwingt-journalist-opname-te-wissen

  • Waarom heeft Akwasi deze lezing gehouden? Zijn er niet genoeg personen van Surinaamse afkomst?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter