blog | werkgroep caraïbische letteren

Rappa: Literaire nalatenschap Louise Wondel in ere houden

Robby (Rappa) Parabirsing, voorzitter van de Schrijversgroep 77, beschrijft Louise Wondel, die na een ziekbed maandag overleed, als een sterk geëngageerde Marronvrouw. In al haar voordrachten bracht ze tot uitdrukking de bewustwording, het werken aan jezelf en kracht van de eigen cultuur, vooral onder jonge vrouwen. De Schrijversgroep 77 zal er aan meewerken dat haar literaire nalatenschap in ere wordt gehouden.

Wondel Louise

Louise Wondel voelde zich steeds betrokken bij vrouwen in probleemsituaties in het algemeen en bij Aucaanse vrouwen in het bijzonder. Vandaar dat zij samen met Tolin Alexander in de jaren negentig de Stichting Ontwikkeling Hanna’s Lust oprichtte, waarvan zij de voorzitter was. Het was vooral dankzij de activiteiten van deze stichting dat er een openbare lagere school te Hanna’s Lust werd opgezet.

 

Surinaamse schrijvers Prinsestheater Delfshaven 16 feb 2000 Juan Heinsohn Huala

Louise Wondel, tweede van links, met andere Surinaamse schrijvers in Delfshaven, 16 februari 2000.

Louise Wondel trok sterk de aandacht met haar gedreven zang-, dans- en poëzievoordrachten, zegt Rappa. Hiermee viel ze sterk op tijdens het Internationaal Poëziefestival dat in het jaar 2000 in Medellin (Colombia) werd gehouden. Ook deed zij mee aan het Winternachtenfestival in Nederland en aan verschillende andere internationale festivals.
Louise bracht twee bundels uit, Ten (tijd) en Katibo, beide in het Aucaans, met hier en daar enkele vertalingen in het Engels en Nederlands. Louise Wondel werd 43 jaar.

[van Starnieuws, 16 juli 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter