blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ramp met ingestorte goudmijn Suriname vraagt veel slachtoffers

Suriname – De politie van Brownsweg kreeg op maandag 20 november 2023 omstreeks 15.45 uur de melding, dat een goudmijn te Kamp 21 Pasie in het Matawaigebied is ingestort. Hierdoor zijn goudzoekers onder het puin bedolven. Surinaamse media spreken van 18 tot 21 doden.

Slachtoffers worden uitgegraven onder het bauxietgesteente en naar een verzamelplaats gedragen. Identificatie vindt later plaats.

Volgens media in Suriname stortte de schacht van de mijn in, en raakten de mensen die op dat moment naar goud aan het zoeken waren bedolven. De bewoners van het gebied hebben de lijken niet kunnen identificeren, maar wel kunnen aangeven dat twaalf van hen bekend zijn in het gebied onder slechts een roepnaam. Gelet op de ontstane situatie in het gebied, is in de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 november 2023 een groep Fransen overgevlogen naar het Matawaigebied om hulp te bieden aan Suriname bij de zoekacties.

De politie, de hulpdiensten en de plaatselijke bewoners werken met man en macht om een ieder die getroffen is, van onder het puin te halen en de overledenen te identificeren.

Hulpnummer

Nabestaanden of zij die denken de getroffen goudzoekers te hebben gekend worden opgeroepen zich in verbinding te stellen met de dichtstbijzijnde politiebureaus en of het Command Center op het nummer 115 voor het identificeren van de stoffelijke overschotten.

Illegaal

De goudmaatschappij Zijin had volgens Santokhi al eerder om veiligheidsmaatregelen gevraagd. Daarop hadden leger en politie de opgezette kampen van illegale goudzoekers reeds vernietigd. De goudzoekers hadden – zoals eerder – ook de opdracht gekregen om de plek te verlaten. In de praktijk blijkt dat kleine mijnbouwers doorgaans vrij snel terugkeren naar plaatsen waar goud is gevonden.

Rampenbeheersing

Vicepresident Ronnie Brunswijk is per helikopter naar het rampgebied gereisd. Het leger, de politie en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing zijn ingeschakeld om hulp te verlenen.

Een technisch team is bezig met reddingswerkzaamheden, het bergen en transporteren van de lichamen van de slachtoffers en forensisch onderzoek. Er komt een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal om dit incident grondig te onderzoeken. Verder zullen opties bekeken worden om, indien nodig, bijstand van het buitenland in te roepen. Gedacht wordt aan Brazilië.

Met het traditioneel gezag zal er intensief overleg gevoerd worden, terwijl ook de nazorg niet vergeten zal worden. “Als regering zijn wij geschokt en bieden onze condoleances aan de nabestaanden”, zei de president. Hij benadrukte dat de regering intensief bezig is om de totale situatie goed te beheersen en de maatregelen te treffen die nodig zijn. Verder gaat de regering ook na om een dag of meerdere dagen van nationale rouw af te kondigen.

President Santokhi deelde mee dat het incident zich heeft voorgedaan in een gebied waar er eerder een goudader is ontdekt en grote groepen naar toe waren getogen. Goudmaatschappij Zijin had reeds om veiligheidsmaatregelen gevraagd en hadden leger en politie de opgezette kampen reeds vernietigd en de mensen opgedragen de plek te verlaten. Het zou gaan om een provisorische tunnel met een behoorlijke diepgang. Deze zou zijn ingestort waardoor vele mensen bedolven zijn. “De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat”, zei het staatshoofd.

[Gebaseerd op verschillende nieuwsbronnen en social media.]


Beelden van een goudmijn, vijf jaar geleden:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter