blog | werkgroep caraïbische letteren
0
 

Ramon Mac-Nack presenteert Kresekre Sumani in Rotterdam

De belangstelling voor de Afro Surinaamse Winti Spiritualiteit neemt toe. Steeds meer mensen uit zowel de Surinaamse samenleving als andere culturen hunkeren naar de achtergrond en kennis over Winti.

 

Mac-Nack-Ramon-680x400

Ramon Mac-Nack

Winti Spiritualiteit is volgens Stg. Kunjhe Akata Europa, anno 2016 meer dan zang, dans, kleding en in trance geraken. Het is een duidelijk life style-concept dat betrekking heeft op het geestelijk leven. De Winti geestelijke leider Ramon Mac-Nack houdt zich reeds enkele decennia bezig met de diepere achtergronden van de Winti Spiritualiteit. Geïnspireerd door de aanwezige kracht van zijn ouders en voorouders is Ramon Mac-Nack er in geslaagd zijn gedachten te vervatten in het winti boek Kresekre Sumani .
Volgens de schrijver biedt het boek, dat op 13 november wordt gepresenteerd in Rotterdam, Nederland, een handreiking om richting te geven aan de specifieke normen en waarden die door de eeuwen heen nimmer door ouders en voorouders zijn opgegeven. De presentatie is een samenwerking van Stichting Kunjhe Akata Europa en Fred Kulturu Shop Institute.
Kresekre Sumani is in juli dit jaar in Suriname gepresenteerd. Het eerste exemplaar is toen door de auteur overhandigd aan president Desire Bouterse.

[van GFC Nieuws, 26 oktober 2016]

 

Eerder ongedateerd bericht van De Ware Tijd/De Surinaamse Krant:

Duman Ramon Mac-Nack presenteert Kresekre sumani in Congreshal

Bij presentatie boek wordt verdeeldheid binnen winti-gemeenschap pijnlijk zichtbaar

Na een officiële wintipriester is er sinds donderdag ook officieel een heilig boek voor de Afro-Surinaamse religie. Duman Ramon Mac-Nack presenteerde die dag in de Congreshal in Paramaribo ten overstaan van president Desi Bouterse en andere notabelen van zowel de overheid als religieuze stromingen zijn pennenvrucht Kresekre Sumani, aldus de Ware Tijd zondag 24 juli 2016.

De titel van het boekwerk is kromanti voor: Algemene Omvattende Sacrale Wijsheid. ‘De openbaringen komen uit een goddelijke bron. Zij hebben tot doel om eenieder die de weg naar de bron van leven wil terugvinden, een manier aan te bieden. Het respect voor andere vormen van verering, zal voor Winti altijd blijven’, aldusn Mac-Nack van de Stichting Kunjhe Akata.

De wintigeestelijke zei, dat hij het boek niet geschreven heeft om allerlei discussies met andere geloofsrichtingen te ontlokken. Het werk moet inzicht bieden in de filosofie van de leer en hij plaatst het op hetzelfde niveau als andere heilige geschriften, zoals de Koran en de Bijbel.

Bij de presentatie werd in verschillende speeches erkentelijkheid geuit over de komst van ‘Kresekre Sumani’. Oud-ambassadeur Henk Herrenberg zei, dat met dit boek een aanzet is gedaan en hij hoopt dat er in de toekomst verder aanvullingen worden gepleegd.

Het was, aldus de Ware Tijd, zeer opvallend, dat van de andere wintiorganisaties de kopstukken niet aanwezig waren bij een kennelijk zo belangrijke presentatie voor de religie. Ook okomfo Dorenia Babel, die vorig jaar officieel als wintipriesteres door de overheid werd geïnstalleerd, schitterde door afwezigheid.

‘Naar alle hoogwaardigheidsbekleders toe heb ik mijn organisatie gestuurd met de uitnodigingen. Maar naar hen ben ik speciaal persoonlijk gegaan’, stelt Mac-Nack. Hij zegt dat er daarna nog goede afspraken zijn gemaakt, maar dat die niet tot uitvoer zijn gebracht. Door de afwezigheid van die kopstukken lijkt het alsof het boek binnen de eigen wintigelederen niet de volle ondersteuning geniet.

Overigens schijnt de auteur de door de overheid geplaatste priesteres ook niet te erkennen. ‘Als iemand geen doctoraal heeft gehaald, kan ik je geen doctor noemen. Als je het verschil niet weet tussen bita wiwiri en gado dede, kun je me niet dwingen om je officieel te ontvangen.’

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter