blog | werkgroep caraïbische letteren

Ramdjan Abdoelrahman en Operation Makonaima

door Nico Eigenhuis

Op 11 oktober 2015 was er in het Filmhuis Den Haag tijdens het Indian Film Festival een hommage aan Ramdjan Abdoelrahman en een vertoning van zijn film Operation Makonaima. Deze bijna 80 jarige producent  en regisseur maakt al zo’n 50 jaar films en documentaires en heeft zo’n 160 titels op zijn naam.

Ramdjan Abdoelrahman.rs

Abdoelrahman volgde zijn filmopleiding in Nederland en maakte de eerste Surinaamse speelfilm met de titel Operation Makonaima (1972), en daarna in 1976 The Obsessed One die een cultstatus kreeg. Andere titels van zijn hand zijn o.a. Kantraki (1987) over een 103-jarige Hindoestaanse contractarbeider,  de driedelige serie Land van Rama en Het Geheim van Mariënburg. In 2000 is Abdoelrahman als filmmaker geridderd in de Orde van Oranje-Nassau voor bewezen diensten met betrekking tot cultuuroverdracht door media en film.
Het is hoog tijd dat zijn werk ook op DVD beschikbaar komt, te beginnen met genoemde titels.

De titel Operation Makonaima verwijst naar een oude Indiaanse legende over de Kaieteur watervallen in Guyana. De kijkers krijgen te maken met een cast bestaande uit prominenten van de acteurswereld in Suriname waaronder Malcolm Panday en Wim van Binnendijk, en een soundtrack die werd verzorgd door Suky Akkal en Imro Thompson (de laatste werkte ook met Eddy Vervuurt). De volledig Engels gesproken film houdt het midden tussen een Blaxploitation film en een profetische kijk op de revolutie in een Zuid-Amerikaans land met inbreng van de kolonisator; een verhaal dat inmiddels bekend voorkomt.

1 comment to “Ramdjan Abdoelrahman en Operation Makonaima”

  • Can I get a digital copy of this film?

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter