blog | werkgroep caraïbische letteren

Radioman Roué Hupsel hoort strafeis

Paramaribo – Presentator Roué Hupsel hoorde vrijdag vier maanden celstraf waarvan twee voorwaardelijk onder aftrek met een proeftijd van drie jaar tegen zich eisen, wegens overtreding van de Wet Verdovende Middelen. Ook is een boetevoorstel van SRD 1000, te vervangen door twee maanden hechtenis, tegen hem gedaan. De officier van justitie zegt dat op de luchthaven 929 gram cocaïne in pepers bij de verdachte is aangetroffen. Ze geeft aan dat de man een pakketje van een vriend had ontvangen om die voor een ander mee te nemen naar Nederland. Ze vindt dat de man het pakketje had moeten controleren, omdat controle geen daad van vijandschap is.

Advocaat John Ferdinand pleitte dat zijn cliënt tien dagen in detentie heeft doorgebracht, waarbij de man aan de vooravond van zijn 70ste verjaardag door de rechter-commissaris in vrijheid is gesteld. Hij betoogde dat de man geheel op de valreep spullen aangeboden kreeg van een vriend, die hem eerder zou hebben geholpen.

Zijn cliënt kende de man niet als iemand die zich met drugspraktijken bezighoudt en nam daarom het pakketje aan. Hij had vertrouwen en geloof in de vriend. Zijn raadsman zegt dat de rechter-commissaris bij de invrijheidstelling van de man heeft meegenomen dat ‘vertrouwen onze maatschappij leefbaar maakt’.

Door handel in verdovende middelen ontstaat wantrouwen. Volgens Ferdinand heeft zijn cliënt geen opzet gehad om drugs te smokkelen. Hij vindt dat de wil van de vetdachte op de voorgrond geplaatst moet worden. Ook raadsman John Bouterse betoogde dat zijn cliënt zijn vriend niet kent als iemand die zich bezighoudt met drugszaken.

De man wilde zijn vriend graag helpen. Hij ging naar Nederland om zijn zieke moeder te bezoeken en zijn 70ste verjaardag te vieren. Hij zag pepers in het pakketje, maar hij heeft het niet verder onderzocht. In zijn laatste woord voerde de verdachte aan dat hij nooit had gedacht dat zijn vriend zoiets met hem zou uithalen. Op 4 april doet de rechter uitspraak.

[van nospang.com, zondag 9 maart 2014]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter