blog | werkgroep caraïbische letteren

Radio Nederland Wereldomroep voor 1 dag terug

Op 15 april aanstaande verzorgen Dick Klees, Hans Hagendoorn, Pieter Damave en Ruud Poeze, allen oud-medewerkers van de Wereldomroep, nog éénmaal een uitzending vanuit de originele reportagewagen. Dit evenement vindt plaats in het Automuseum in Schagen en duurt van 11.00 tot 18.00 uur.

 

De toegang is gratis, waarbij een vrijwillige donatie aan het automuseum vanzelfsprekend welkom is. Er wordt niet alleen gebruik gemaakt van de apparatuur van weleer, maar de oplettende luisteraar zal bovendien de programma’s, de jingles en de tunes uit vervlogen tijden herkennen.

De uitzending is te volgen via de internetstream van Mediapages.nl, via de middengolffrequenties van Radio Paradijs op 1584, 1332 en 1224 AM en –in de Randstad- via DAB+ kanaal 8a. De reportagewagen, die sinds 1958 werd gebruikt voor (live) buitenuitzendingen, muziekopnamen en reportages, is te bewonderen in het automuseum. Van daaruit wordt ook de uitzending verzorgd. De bus werd voor het laatst ingezet op 11 juni 1977 tijdens de treinkaping bij de Punt en werd onder meer gebruikt tijdens de verslaglegging van het legendarische concert van The Beatles in 1964 in Blokker.

In 2009 kwam, na een schenking van Beeld en Geluid, de bus naar het Automuseum Schagen. Samen met de vrijwilligers van het Automuseum is Kees Dekker van start gegaan met het opknappen van de reportagewagen. In 2011 begon Niels Zack met het restaureren van de apparatuur. Het bleek een ware uitdaging om de apparatuur te herstellen. De NRU mengtafel, de (buizen)versterkerkast, microfoons, wandelzender, de bekabeling en aansluitingen, de magnetofoons, de Trio-track platenspeler en alle andere apparatuur werkte uiteindelijk weer.

Het einde van de Wereldomroep bleek in 2012 onvermijdelijk toen het ministerie van Buitenlandse Zaken het budget van 46 naar 14 miljoen euro verlaagde. De Wereldomroep bestond al sinds 1947 en verzorgde dagelijks radio-uitzendingen in het Nederlands met nieuws, achtergronden en service-informatie op de korte golf. Het langstlopende programma was het dagelijkse nieuwsprogramma Nieuwslijn, maar ook programma’s als Happy Station en Schip van de Week werden goed beluisterd.

De Wereldomroep was vanaf 1947 gehuisvest in verschillende villa’s in Hilversum waaronder een gebouw dat tot studio werd verbouwd. De radiostudio is later in gebruik genomen door de VPRO en bekend geworden van het radioprogramma Het Gebouw. In 1961 kreeg de omroep de beschikking over een eigen gebouw op het Media Park in Hilversum, het Wereldomroepgebouw.

Bron: Automuseum Schagen/BM 

on 07.04.2017 at 10:27
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter