blog | werkgroep caraïbische letteren

Radio Mujèè zendt weer uit

door Samuel Wens

BOVEN-SURINAME – Radio Mujèè is weer te beluisteren in meer dan dertig dorpen, vanaf het Blommensteinstuwmeer in district Brokopondo tot aan Tumaripa in Boven-Suriname in district Sipaliwini. “Sinds zaterdag zijn wij weer officieel in de lucht”, zegt omroepleider Waldy Ajaiso trots. “Vanaf september waren er proefuitzendingen en de ontvangst is goed en helder.”

Edgar Sampie (staand) in de studio van radio Mujèè
met zijn adviseur Anduele Rozenhout.  

Het station, opgezet door de vrouwenorganisatie van het dorp Gunsi, ging in 2014 uit de lucht doordat de apparatuur verouderd en slecht was onderhouden. Ajaiso heeft samen met oud-radiomedewerker Stanley Donoe een beroep gedaan op assembleelid Edgar Sampie om te helpen met de financiering om de zender weer in de ether te krijgen.

Sampie: “Het lukte mij doordat nobele vrienden en bedrijven er geloof in hadden. Zij hebben twaalfduizend Amerikaanse dollar erin gestopt.” Met uitzondering van de voedingskabel vanuit de zendstudio naar de mast is alle apparatuur vernieuwd. “Radio Mujèè heeft met zijn educatieve en leerrijke programma’s bijgedragen aan mijn vorming en die van mijn leeftijdgenoten in de omgeving en heeft haar bestaansrecht meer dan bewezen”, stelt Sampie, die afkomstig is uit Nieuw-Aurora, niet ver van Gunsi.

Het station is een gemeenschapsproject met drie vrijwilligers. Ajaiso is  één van hen. “Wij hebben mooie programma’s in het vooruitzicht. Het bekende nieuws in Saamaka komt terug. De weekenden zullen wij 24 uur per dag radio maken en door de week van zes uur ‘s avonds tot en met middernacht.”

Joycelien Huur, leerkracht te Abenaston, herinnert zich het radiostation van vroeger. “Als je toen jouw tas of een pakket vergat op Atjoni of elders in het gebied kon je dat laten omroepen bij het station.” Cece Akimboto, verpleegkundige van Hekunu, is vastbesloten haar radio weer af te stoffen. “Vroeger stemde ik altijd op deze zender af, heel vaak belde ik naar het opbelprogramma.” Dat is naast nieuws, muziek en felicitaties een vast onderdeel van de programmering. Radio Mujèè is te beluisteren op de FM-frequentie 104.1.

[uit de Ware Tijd, 22/11/2021]

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter