blog | werkgroep caraïbische letteren

Racismebestrijder blij met lessen tegen Hanky Panky Shanghai: ‘Onderbelicht probleem’

Anti-Aziatisch racisme is te lang onderbelicht geweest in Nederland en het is onacceptabel dat er in het onderwijs mechanismen zijn geslopen die mensen uitsluiten. Dat zegt de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie, Rabin Baldewsingh, in reactie op de lancering van een lespakket tegen het zingen van het lied Hanky Panky Shanghai op scholen.

Still uit de documentaire Hanky panky goodbye.

Dat lied wordt volgens Baldewsingh nog altijd regelmatig in de klas gezongen bij verjaardagen, op de melodie van Happy Birthday. Soms trekken kinderen tijdens het zingen hun ogen tot spleetoogjes met hun vingers.

Baldewsingh juicht het lespakket-initiatief toe. “Ik vind dat we er bewust van moeten zijn dat het heel veel mensen pijn doet als het gezongen wordt. Mensen worden hierdoor anders bejegend en ze hebben het gevoel dat ze er niet bij horen, Aziaten worden geridiculiseerd. Ik hoop dat heel veel scholen gebruik gaan maken van dit lesprogramma.”

De anti-racismecoördinator organiseert een conferentie over discriminatie in het onderwijs en zal daarbij ook in gesprek gaan over onderwijsmateriaal. Uitgeverijen van schoolboeken zijn daarbij nadrukkelijk uitgenodigd.

Lees hier het hele artikel op NOS.nl, 1 november 2022, en meer over de documentaire Hanky Panky Goodbye van Roosmarijn Wind.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter