blog | werkgroep caraïbische letteren

Racisme-experts kritisch op kabinet: ‘Erken ook directe discriminatie’

Discriminatie-experts, onder wie de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, vinden dat het kabinet niet ver genoeg gaat door te erkennen dat er soms institutioneel racisme bij de Belastingdienst was. De bewindslieden moeten ook erkennen dat er sprake was van directe discriminatie, zeggen de experts tegen NU.nl. Wie aan directe discriminatie doet, kan daarvoor strafrechtelijk vervolgd worden. Bij institutioneel racisme kan dat niet.

“Beehold” van Florentijn Hofman, beeld op de Floriade, Almere. Foto © Michiel van Kempen

“Of er ook sprake was van directe discriminatie, moet per geval of groep van vergelijkbare gevallen worden beoordeeld en vastgesteld”, zei staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) maandag. Volgens hem zat er bovendien “totaal geen beleid” achter het plaatsen van onschuldigen op zwarte lijsten, gebeurde het “onbewust” en werd “zonder kwade trouw” gewerkt.

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, Rabin Baldewsingh, vindt dat het kabinet met deze uitspraken niet het hele plaatje laat zien. “Hoezo wil het kabinet niet spreken van directe discriminatie? Er waren tabellen gemaakt op basis van nationaliteit en godsdienst. Dat kan toch geen onbewust handelen van ambtenaren zijn geweest? Het systeem is hier heel nadrukkelijk leidend geweest, en niet zozeer het onbewust handelen.”

Lees hier verder op Nu.nl, 31 mei 2022

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter