blog | werkgroep caraïbische letteren

Racism: A History

“Africans are items for trade”. Dat zegt James Walvin, hoogleraar geschiedenis aan de universiteit van York in de serie ‘Racism – A History’. Is de economie ook de drijfveer achter racisme? De driedelige BBC-serie onderzoekt de oorsprong en gevolgen van racisme wereldwijd door de eeuwen heen. Vanaf woensdag 27 februari, wekelijks op Holland Doc 24.  

Aflevering 1: The Colour of Money   De eerste aflevering onderzoekt de opvattingen over menselijke verschillen in de geschriften van de belangrijkste filosofen en historici uit de geschiedenis: van Aristoteles tot Immanuel Kant. Welke gevolgen heeft het Oude Testament gehad voor de ontwikkeling van het idee van ‘ras’ in Europa? Het programma toont ook de oorsprong van racisme in de geschiedenis van de slavernij en de vestiging van Europa’s eerste kolonies in Amerika.      

Aflevering 2: Fatal Impact   De aflevering ‘Fatal Impact’ concentreert zich op racisme als wetenschap. Gezien als een geloofwaardig wetenschappelijk concept om theorieën aan te verbinden, uitgevonden in de 19e eeuw. Met dergelijk pseudo-wetenschap werd ondertussen de weg vrijgemaakt voor het principe van ‘raciale hygiëne’, een van de ideeën die zouden dienen om genocide in de 20e eeuw te rechtvaardigen, met name de Holocaust.      

Aflevering 3: A Savage Legacy   De derde en laatste aflevering onderzoekt de gevolgen van racisme in de 20e eeuw. Met aandacht voor de raciale slachtingen in Belgisch Congo, maar ook voor de geïnstitutionaliseerde vormen van racisme zoals uitgedrukt in de apartheid van Zuid-Afrika en de rassenscheiding op scholen en bij sociale voorzieningen in Amerika. En wat is er veranderd vandaag de dag?      

Uitzending aflevering 1:
Wo 27 feb 2013 – 20.26 uur
Do 28 feb 2013 – 08.52 uur
Vr 1 mrt 2013 – 17.00 uur

Margaretta Pos uit Hobart schrijft ons over de bovenste afbeelding van een schilderij: The image beneath the heading of this post about a BBC series, has a  caption beneath: “Africans are items for trade.” They are not  Africans, they are Tasmanian Aborigines. This is an Australian
colonial oil painting by Benjamin Duterrau, called The Conciliation. It was painted circa 1840 and hangs in the Tasmanian Museum and Art  Gallery in Hobart. (Indeed, if you look carefully, you can see a  kangaroo in the painting).

Duterrau was born in London of Huguenot descent. He arrived in Van Dieman’s Land, as Tasmania was then called, in 1832 aged 65, and spent  the next ten years depicting Aborigines. His most famous painting is  The Conciliation.

The subject of it was Methodist preacher George Augustus Robinson’s mission to persuade surviving Aborigines to leave Tasmania for  Flinders Island in Bass Strait. The picture is of Robinson in the centre of a group of Aborigines, with two dogs and a kangaroo together  to suggest harmony. (There were no dingos in Tasmania, as on mainland  Australia). The removal of the Aborigines was a disaster – most died on Flinders Island and the settlement was abandoned.

I don’t know how this painting came to represent the African slave  trade, but I hope you will add a rider to the post to correct it.

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter