blog | werkgroep caraïbische letteren

Quito Nicolaas geeft college

De Arubaans-Nederlandse dichter en schrijver Quito Nicolaas geeft op vrijdag 24 mei een college over de Arubaanse literatuur en zijn eigen werk aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Quito Nicolaas

Het college is de afsluiting van de collegereeks Caraïbische Dromen, gegeven door prof. Michiel van Kempen. Het laatste college gaat over de roman De terugkeer van Ricardo Bonifacio van de Curaçaose auteur Chesley Rach. Het laatste uur – dat publiek toegankelijk is – krijgt Quito Nicolaas het woord.

Datum en uur: vrijdag 24 mei 2019, het college van Quito Nicolaas begint om 13.00 uur

Locatie: PC Hoofthuis, Spuistraat 134, Amsterdam, zaal 4.34 (4de verdieping)

 

Wikipedia over Quito Nicolaas:

Julio Rafaël (Quito) Nicolaas (Sint Nicolaas, 26 oktober 1955) is een Arubaanse schrijver, dichter en essayist.

Levensloop
Nicolaas studeerde in Nederland cultureel werk en volgde daarna de studies politicologie en rechten. Tijdens zijn studietijd en verblijf in Europa begon hij met schrijven. In 1980 debuteerde hij in het tijdschrift Kontakto Antiyano met het gedicht ‘E dia di mañan’, afgeleid van de boektitel Morgen is het zover van de Franse filosoof Michel Foucault.

Zijn inspiratie ontleent Nicolaas aan zijn reizen, daarnaast vormen de ontwikkelingen in zijn geboorteland en de internationale politiek een inspiratiebron. Een voorbeeld hiervan is het gedicht Un pueblo (“Een volk”) uit de bundel Destino, dat geïnspireerd werd door de gebeurtenissen in Srebrenica. Het gedicht ‘Kabsa’ uit de gedichtenbundel Gerede Twijfels heeft als basis de vrijlating van Nelson Mandela. In zijn bundel ‘De namiddagen van vroeger’ zorgt hij voor een fusieproces tussen poëzie en andere kunstuitingen, zoals ballet, muziek, toneel, schilder- en beeldhouwkunst. Tijdens de Kunstmarkt in 2006 in Amsterdam lanceerde hij het duo-gedicht: twee afzonderlijke gedichten – van twee verschillende dichters die qua tijdstip en locatie zijn geschreven – die in elkaar samenvloeien tot een geheel.

Met zijn gedichten trad Nicolaas op in diverse theaters. Hij schrijft korte verhalen en essays die in tijdschriften en Nederlandse en Arubaanse dagbladen werden gepubliceerd, zoals Diario, Bon Dia, Awe Mainta, Trouw, Het Parool en NRC Handelsblad. Hij is of was recensent bij het weekblad Contrast (2001-2004), het e-zine Literair Nederland (2004-2006) en het e-zine Caribe magazine en schrijft geregeld columns in Caraibisch uitzicht. Daarnaast verzorgt hij lezingen in binnen- en buitenland over de Arubaanse-, Antilliaanse- en Caribische literatuur. Zijn gedicht ‘Litteken’ werd geschreven voor en opgedragen tijdens de onthulling van het slavernijmonument in het Oosterpark te Amsterdam. In 2006 werd een paragraaf gewijd aan z’n werken in Kadans, het handboek literatuurgeschiedenis van Aruba en de Nederlandse Antillen. Zijn gedicht ‘Tippelend op hoge tenen’ is opgenomen in de collectie van SONS Shoes or no shoes?, het virtuele museum in België. In juni 2016 is in de Dictionary of Caribbean and Afro-Latin American Biography,een publicatie van de Universiteit van Oxford, behalve zijn biografie, een overzicht van zijn boekpublicaties, essays, artikelen en recensie opgenomen.

Nicolaas is de geestelijke vader van de eerste Caribische schrijversorganisatie – St. Simia Literario – in Nederland. Van 2001 tot 2005 was hij bestuursvoorzitter en is thans erelid. Hij is lid van de Sociedad dos poetas amigos en Poetas del siglo XXI.

Bibliografie
Eclips Politico (1990)
Ilusion Optico (1995)
Destino (2000)
Gerede Twijfels (2002)
Tera di Silencio (2004)
Atardi di Antaño (2005)
Alameda (2008)
Verborgen leegte (2010)
Bos pa Planta (2011)
Sombra di recuerdo (2013)
Cucuisa Cabisha/Als de aloë sluimert (2015)
Met Open Ogen, columns (2016)

 

on 22.05.2019 at 8:11
Tags:

Your comment please...

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter